MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dahlia 'Manhattan Island'

Foto: Dahlia 'Manhattan Island'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Dahlia 'Manhattan Island'
Hoogte
1 - 110 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Niet winterhard. Rijkbloeiend.
Dinnerplate/ Decoratief/ Grootbloemige dahlia
h90-100 cm. -snijbloem.
Bloem ca. 20cm
Kleur: Dieprood met naar het centrum toe warmgeel.
Bloei : juli / nov

De grootbloemige, dinnerplate dahlia Manhattan Island is een dankbare zomerbloeier die u maandenlang plezier geeft. Dahlia Manhattan Island bloeit met reusachtige bloemen de hele zomer van juli tot de eerste nachtvorst. Dahlia Manhattan Island wordt ongeveer 90-100 cm. hoog. Soms is het nodig om de bloemstengels te steunen.

Plantvoorschriften :
Zon / halfschaduw.
Gedijen goed in goed doorlatende vruchtbare grond met een Ph van 7. Ze hebben veel voedsel nodig, werk daarom veel mest/compost door de plantgrond en voeg beendermeel toe 125gr/m². Planten in blad kunnen na de vorst geplant worden en zijn krachtiger dan knollen. Knollen kan je planten tot zes weken voor de laatste vorst. Kies een open, beschutte plek met niet te veel schaduw. Maak een plantgat van 10/15cm diep en leg de knol onderin, zet vlak naast de knol een stok om de plant later op te binden. Na ongeveer zes weken komt de scheut boven de grond.

Verzorging:
Als de dahlias zo'n 40cm hoog zijn worden ze getopt om de ontwikkeling van zijscheuten te bevorderen. Het aantal scheuten dat men laat groeien is afhankelijk van de verlangde bloemgrootte. Slechts vier tot zes voor reuze grote bloemen, 7/10 voor medium of kleine bloemen. Bind de planten indien nodig om de 15cm op aan plantensteunen.
Mesten : geef vier tot zes weken na het planten een meststof met veel stikstof en kalium, ofwel in korrels eenmalig, ofwel wekelijks met vloeibare wortel of bladmest. Als de knoppen uitkomen wordt extra kalium gegeven voor sterkere stengels. In droge periodes regelmatig water geven.
Op het eind van de zomer of herfst als de bladeren verkleuren moeten de stengels tot 15cm worden teruggesnoeid. Graaf wat later de knollen uit en maak ze schoon. Verwijder de kleine wortels en behandel met een schimmelwerend middel. Leg ze daarna droog enkele weken onderste boven tot er geen vocht meer in de stengels zit..Laat Dahlia’s overwinteren op koele, niet te koude luchtige vorstvrije plaats (rond de 10°C) in kist met droge turf, dek ze af met stro, krantenpapier of plastiekdoek. Bewaar de dahliaknollen zeker niet in een warme ruimte, daar zouden de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden.
Controleer geregeld op meeldauw en rotten. Als dat gebeurd snij je de aangetaste delen weg en behandel je de snijvlakken met zwavel.
Vermeerderen doe je door de knollen in de lente te delen.

Ziekten :
bladluizen-trips-rode spin-oorwormen

Berichten over deze plant