MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Liguster (algemeen)

Foto: Liguster (algemeen)
Foto: Liguster (algemeen)

Ligusterhaag planten:
De zeer bekende haagplanten, waarvan vooral de groenblijvende Ligustrum ovalifolium veel voorkomt. Bij het aanplanten van een haag mag je rekenen op 5 a 6 planten met lopende meter. Het zijn bij de aankoop vrij goedkope haagplanten en ze groeien ook snel waardoor je al snel een mooie haag hebt die ook in de winter het blad goed behoudt. Het nadeel van de snelle groei is dat een ligusterhaag ook minstens drie keer per jaar moet gesnoeid worden.
Ligusterhagen zijn goede verblijfplaatsen voor de vogels, ook de bessen eten ze graag (voor de mens zijn deze bessen giftig). Hagen zijn ook nuttig om de wind te breken en nieuwsgierige blikken uit uw tuin te houden.
Het zijn gemakkelijke planten maar zorg er wel voor dat de zon niet rechtstreeks op de wortels schijnt, daar kunnen ze echt niet tegen.
Ze groeien in elke bodem en verdragen industrielucht.
Als je tijdens de bloeiperiode naast een ligusterhaag loopt merk je een aangename bloemgeur op. De witte bloemen verspreiden een overweldigende geur. Na de bloei verschijnen er zwarte besjes.

Snoeien van de ligusterhaag:
Wie zijn haag regelmatig snoeit moet niet veel bloei verwachten. Voor een nette, strakke haag dien je liguster minstens drie keer per jaar te snoeien. Bij het snoeien is het overigens het beste om de onderkant wat breder te houden dan de bovenkant, dan blijven de planten mooi vol en kunnen ze optimaal van het (zon)licht genieten.
De beste periode om een ligusterhaag te scheren is vanaf mei tot en met september. De eerste snoeibeurt kan het best voor de langste dag van het jaar gebeuren. Daarna nog enkele keren in de zomer om de haag netjes in vorm te houden. Snoeien doe je bij voorkeur met scherp snoeimateriaal om gave snoeiwondes te bekomen. Snoei liguster bij voorkeur in een niet te zonnige periode zodat de bladeren die na het snoeien vanuit de onderliggende schaduw nu in de volle zon komen te zitten enkele dagen kunnen wennen aan de nieuwe lichtintensiteit. Bij het snoeien op een warme, zonnige dag heb je dan ook meer kans op bladverbranding. Na eind september wordt het snoeien van liguster afgeraden zodat de plant zich nog voldoende kan herstellen tegen de komende vorstperiode.

Indien je een ligusterhaag bezit die in de loop der jaren veel te breed is uitgegroeid, dan mag je deze in het voorjaar diep insnoeien. Op die manier kun je de haag een heel stuk versmallen. Snoei je beide kanten tegelijkertijd, dan moet je wel een hele tijd op een bijna kale, lelijke, weinig privacy biedende haag kijken. Om dat te voorkomen snoei je beter slechts 1 kant zodat die zich hetzelfde jaar kan herstellen en het jaar erop de andere kant.

Enkele cultivars :

Ligustrum ovalifolium: 2 à 3m, halfwintergroen dat het meest als haag wordt gebruikt, geurende witte bloei gevolgd door zwarte bessen tenzij ze als haag gesnoeid worden dan blijft de bloei uit.
Ligustrum ovalifolium ‘Argenteum’: 1,5 à 2m, zilverbond blad en compacter van groei.
Ligustrum ovalifolium 'Aureum': 1,5 à 2m, zelfde soort maar geelgerand blad en compacter van groei.
Ligustrum vulgare 'Atrovirens': 2 à 3m, bruin verkleurend blad in de herfst en winter die lang aan de plant blijft, half groenblijvend

De populariteit van Ligustrum ovalifolium als haagplant komt niet zomaar uit de lucht vallen. De plant groeit redelijk snel, waardoor u niet jaren op een beetje privacy hoeft te wachten. Bovendien is deze liguster min of meer wintergroen. Uw privacy blijft daarom ook in de winter redelijk gewaarborgd. Ligustrum ovalifolium bloeit in juli met witte bloemetjes in kleine pluimen. Later volgen zwarte vruchten. De bloemen en vruchten komen vooral tot hun recht wanneer de liguster de kans krijgt vrij uit te groeien. Dan blijkt dat deze typische haagplant veel meer sierwaarde heeft, dan menigeen denkt. Bij een strak geschoren haag gaat dat sierlijke karakter voor een deel verloren. Wat blijft is echter een perfecte ´groene muur´.

 Als je een goed vertakte, volle haag wil bekomen scheer je deze de eerste 5 jaar 2 à 3 maal per jaar:
* 1e snoeibeurt eind mei/begin juni (afhankelijk van het weer)
* 2e maal in juli
* 3e maal eind augustus/begin september.

Bij het snoeien van de perfecte liguster haag is het zeer belangrijk om de haag niet meer dan 5 tot 10 cm per scheerbeurt omhoog te laten gaan. Ook in de breedte moet je bij een jonge haag de haag eerst heel erg smal scheren en per scheerbeurt enkele cm te verbreden.

Scheer zowel van de zijkanten als van de bovenkant een flink stuk af: kies een bepaald 'scheervlak' en hou dat consequent aan; afhankelijk van de uitgroei van je haag zal dat 5 à 20 cm langs de zijkanten en vaak meer aan de bovenkant zijn. Begin met de zijkanten van onder naar boven en eindig met de bovenkant.
Bij iedere scheerbeurt vormt de haag vertakkingen die uiteindelijk voor een dichte haag zorgen.
Snoei bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen.
Wanneer de haag éénmaal de gewenste hoogte een breedte bereikt heeft. Kan je wat minder gaan snoeien. Tweemaal per jaar volstaat nu. Een eerste maal knip je in mei-juni en een volgende maal in augustus-september. Vanaf oktober is het niet meer aangewezen om liguster nog te scheren, de kans op vorstschade vergroot je hiermee alleen maar.

Bloeikleur : wit
Bloeimaand : juni, juli
Bladkleur : Groen, Geel, Bontbladig
Hoogte : 1,5 m - 4 m
Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, Halfschaduw, Schaduw
Soort gewas : Heester / struik
Speciale kenmerken : Geurende bloem, Haagplant
Habitat : Droge bodem, Normale bodem, Vochtige bodem, Stenige bodem

Eigenschappen

Hoogte
100 - 500 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop