MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Grijsaard cactus

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Cephalocereus senilis
Andere benamingen
Grijsaard, Grijsbaardcactus, Grijsaardcactus
Hoogte
1 cm
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Cephalocereus senilis (Grijsaard) ook wel genoemd 'oude mannetje uit de Andes'.
Groeit op kalkstenen heuvels van oostelijk Hidalgo, waar het vaak de meest opvallende plant in het landschap is. Grote exemplaren komen hier veel voor en zijn vaak 15 meter hoog. Dit soort is lokaal overvloedig aanwezig, maar er is een voortdurende achteruitgang bij volwassen exemplaren.
Cephalocereus senilis is een cactus uit het geslacht Cephalocereus. Deze plant wordt ook wel Grijsaard of Grijsbaardcactus genoemd. Het is een langzaamgroeiende fallusvormige plant die van origine voorkomt in het oosten van Mexico.

De slanke, zuilvormige grijsaardcactus kan meer dan 15 m groot worden. Ze groeien vaak in groepjes bij elkaar. Typerend is het lange witgrijze ‘haar’ dat vooral bij de jongere exemplaren heel dicht is. De haren zijn ontstaan uit aangepaste doorns, die op hun beurt ooit de bladeren van de cactus waren. Het haar beschermt de cactus tegen zon en kou, want in de woestijn kunnen de nachten bitterkoud zijn. De haren van Cephalocereus senilis worden wel verwerkt tot kledingstukken, op kleine schaal lijkt het een goedkoop alternatief voor katoen. De grijsaardcactus heeft ook gewone doorns, die hem tegen belagers als geiten en andere grazers beschermen.

Ecologie en leefgebied : De grijsaardcactus is gezichtsbepalend voor de diepe kalkkloven in de Mexicaanse staten Hidalgo en Veracruz in Oost-Mexico. Net als andere cactussen is de grijsaardcactus een laatbloeier, hij begint op een leeftijd van minimaal tien jaar pas met bloeien. Tijdens zijn bloei- en vruchtseizoen is de Mexicaanse roodmus een vaste bezoeker.

Bedreiging : Het verspreidingsgebied van de grijsaardcactus is klein. In het verleden werden veel exemplaren uitgegraven om verkocht te worden als kamerplant. Ook nu nog is de grijsaardcactus bij hobbyisten zeer geliefd, voornamelijk de jongere exemplaren. Omdat veel jonge exemplaren verdwijnen, is de aanwezige wilde populatie behoorlijk aan het verouderen.

Berichten over deze plant