MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bittere scheefbloem

Omschrijving:

De Nederlandse naam is ontstaan omdat de bloembladen niet gelijk van grootte zijn, waardoor de bloem een beetje scheef lijkt te staan. Iberis komt van het Griekse ibèris, dat " Spaans" betekent. Amara betekent " bitter" .
Afmeting: 7 tot 30 cm.
Levensduur: Eenjarig. Therofyt (geen winterknoppen).
Bloeimaanden: Juni, juli, augustus en september.
Stengels: De rechtopstaande, zwak behaarde en bebladerde stengels zijn bovenaan vertakt.
Bladeren: De lancetvormige tot spatelvormige bladeren zijn in het bovenste deel bochtig getand (met 2 tot 4 tanden). De onderste bladeren zijn bedekt met verspreide wimperharen bij de voet.
Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijze verlengt zich tijdens de bloei trosvormig (langwerpige trossen). De witte of soms lichtviolette bloemen zijn meestal 6 tot 8 mm in doorsnee. De kroonbladen zijn ongelijk van grootte. De buitenste kroonbladen zijn ongeveer 2 keer zo lang als de binnenste.
Vruchten: Een doosvrucht. De hauwtjes zijn rondachtig tot elliptisch. Zonder de vleugels zijn ze 3 tot 5 mm lang, inclusief de 1 tot 1,5 mm lange stijl. In het bovenste deel zie je twee breed-driehoekige vleugels, met driehoekige lobjes naast de inkeping in de vleugel. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes). (bron: Kruidwis)

Plantvoorschriften :
Zon
zure tot basische grond, goed doorlatend, vochtig
Winterhard, maar eenjarig

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend