MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zilverkaars

Cimicifuga biternata  • 

Foto: Zilverkaars

Foto: Zilverkaars
  • Voorheen Cimicifuga; dik, glimmend blad en lange bloemaren
  • De gemiddelde hoogte is 1,25 m.
  • De bloemkleur is wit.
  • De bloeiperiode is augustus - september.
  • Deze plant is zeer winterhard

Is één van die geslachten waarover botanici het maar moeilijk voor langere tijd eens met elkaar zijn. De naamgeving is een aantal jaren geleden gewijzigd naar Actaea, hier nog steeds Cimicifuga.

Het gaat om planten met enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloemetjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars). Met name de soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad. Ze vormen een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan de heerlijke geur van de bloemen, deze is lastig te omschrijven. Vlinders en bijen weten deze bloemen ook erg te waarderen.

Verzorging : Het zijn langzaam groeiende planten voor een voedselrijke en niet te droge humusrijke grond. Droogte in de zomer is funest voor de soorten met donker blad. Niet dat de planten meteen dood zullen gaan, maar het blad is na een droogte periode niet meer decoratief.  Geef de planten jaarlijks wat mest, en gun ze wat tijd om zich tot mooie pollen te ontwikkelen.

Gebruik in de border : Na zo'n drie jaar bereikt de plant zijn statige uitstraling. Gezien de hoogte zijn het planten die (in groepen) achter in de border passen. Probeer een plek te vinden in de halfschaduw. Geef de planten wel voldoende ruimte zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Eigenschappen

Kleur
Winterhard
Ja