MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kaukasisch Vergeet-mij-nietje +

Groeit in 2291 tuinen

Latijnse naam
Brunnera macrophylla
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De oorspronkelijke omgeving van deze vergeet-mij-niet, de Kaukasus, is een vrij ruige omgeving. Daarom is deze plant bijzonder sterk en kent weinig problemen. Hij is behoorlijk ongevoelig voor wind en volkomen winterhard. Wel dienen ze in voldoende vochtige grond te staan en worden daarom nog wel eens bij vijvers aangeplant. Als ze in de zon staan kunnen ze regelmatig extra water nodig hebben in perioden van droogte.

Al vroeg in het voorjaar loopt het blad uit. Het blad heeft een brede ei- of niervorm, is donkergroen van boven en licht grijsgroen aan de onderkant en voelt als schuurpapier. Van maart tot eind mei bloeit de plant met opvallende, intens lichtblauwe vijftallige bloemen. De bloemen staan op een lange, vertakte steel. De bloem is groter van omvang dan van de eenjarige vergeet-mij-niet.

Als je na de bloei de bloemen wegknipt, vergroot je de kans op een tweede bloei. In het najaar sterven de bladeren vanzelf af, deze mag je dan verwijderen, maar dat kan ook in het vroege voorjaar (dan hebben bijv. egels een beschutte plaats in de winter).

In de zomer kan het blad een breedte hebben van twintig centimeter. Op een vochtige, humusrijke of kleigrond groeien er mooie pollen van.

Plant voor halfschaduw. Er is ook een bonte variant (zie foto). 

Bijenplant: Nectar 3 / Pollen -    (Max=5)
Ref: http://www.drachtplanten.nl/#oy776776o98

Berichten over deze plant