MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauw kattenkruid

Groeit in 304 tuinen

Latijnse naam
Nepeta racemosa
Andere benamingen
Nepeta mussinii
Hoogte
1 - 30 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Winterhard.
h 30 cm br 60 cm
Uit de Kaukasus en het noorden van Iran (is ook bekend als Nepeta mussinii). Bloemen in lange schijnkransen rond de stengel. Kenmerkend zijn de behaarde bloemen. blauw/Lavendelkleurig.
Bloei: mei / juni.
Bodembedekker - geurende bloemen -bladverliezend
De katten zijn dol op dit kruid als ze ervan eten worden ze zowat "high" ze rollen er zich vaak in waardoor ze de plant soms flink beschadigen. .

Er bestaan meer dan 200 verschillende soorten , maar ze hebben meestal dezelfde kenmerken.

Plantvoorschriften:
Zon / halfschaduw.
Groeit in vrijwel elke bodem behalve zware kleigrond. Kattekruid is een gemakkelijk te houden plant, vooral op plaatsen die de hele dag blootgesteld zijn aan de zon. Op een humusrijke en droge grond is kattekruid uitstekend op zijn plaats. Kattekruid is een goede bodembedekkende plant. Je moet wel rekening houden met het feit, dat ze andere, minder sterke planten kunnen overwoekeren. Geef kattekruid dus de ruimte. Plant ze op een onderlinge afstand van vijftig cm
Voorzie 7-9 planten/m2.

Verzorging:
weinig onderhoud
Na de bloei de planten sterk terug snoeien voor een 2de bloei
Kattekruid kun je in de zomer in bedwang houden door de nodige stengels weg te knippen. Aan het eind van het seizoen worden de planten bij de grond af weggeknipt. Het is de enige manier om flinke planten te krijgen en om ze in bedwang te houden.
Om meer planten te krijgen kunnen ze aan het eind van de lente worden gedeeld. In de zomer is er goed stek van te maken.