Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Siernetel 'Bronze Age'

Coleus 'Bronze Age'  • 

Foto: Siernetel 'Bronze Age'

Coleus, of Siernetel, is een eenjarige of kortlevende groenblijvende vaste plant (in warmere klimaten) en wordt voornamelijk gekweekt voor het kleurrijke blad dat het produceert.
Het heeft brandnetelachtige bladeren met gekartelde randen en ze zijn er in verschillende kleuren en bladvormen; rood, paars, groen, geel. Langere soorten kunnen in borders worden gebruikt en kortere soorten kunnen in potten worden gekweekt.
Coleus maakt deel uit van de Lamiaceae-familie. Veel botanici hebben het gelabeld onder Plectranthus scutellarioides, en anderen hebben het als Solenostemon scutellarioides, Coleus scutellarioides of zelfs Coleus blumei.
In de tuinbouw vind je Coleus meestal gelabeld onder al deze variaties.
In het wild is Coleus inheems in tropisch en subtropisch Azië en Noord-Australië.
Het wordt meestal ongeveer 60 cm hoog, maar verschillende soorten hebben verschillende vormen en kracht. Het produceert wel bloemen, hoewel deze als onbelangrijk worden beschouwd bij het maken van vergelijkingen met het gebladerte en met andere bloeiende planten.
In het wild zou het een kleine houtachtige groenblijvende plant vormen, maar in de teelt wordt het meestal als eenjarig gekweekt, uit stekken of uit zaad, als een kortlevende vaste plant onder winterbescherming of zelfs als kamerplant. Het is in veel landen niet winterhard en zal de vorst niet overleven. Er zijn honderden verschillende cultivars verkrijgbaar.
'Bronze Age' is een geregistreerde cultivar met brons metallic blad en een lichte rode adering.als vaste plant met een korte levensduur onder winterbescherming, of zelfs als kamerplant.
Het is in veel landen niet winterhard en zal de vorst niet overleven.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 50 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw