MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pluimspirea 'Purpurkerze'

Foto: Pluimspirea 'Purpurkerze'

Groeit in 14 tuinen

Latijnse naam
Astilbe chinensis 'Purpurkerze'
Hoogte
20 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Pluimspirea Astilbe chinensis ‘Purpurkerze’ bloeit met purperen pluimen en wordt 70 centimeter hoog. De Astilbe ‘Purpurkerze’ komt uit China en Korea. Het is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze.

Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen van de Astilbe ‘Purpurkerze’. Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. De Astilbe ‘Purpurkerze’ groeit uit een stevige wortelstok. De hele plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog.

Astilbe ‘Purpurkerze’ zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten. De bloeitijd van Astilbe ‘Purpurkerze’ loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

De meeste Astilbe ‘Purpurkerze’ vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbrand’ de Astilbe ‘Purpurkerze’ . Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie van de Astilbe ‘Purpurkerze’ is er dan wel af.
De Chinese pluimspirea heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spirea’s. Geef de Astilbe ‘Purpurkerze’ wel tijdig water. De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan.

Berichten over deze plant