MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bougainville 'Vera Deep Purple'

Foto: Bougainville 'Vera Deep Purple'

Groeit in 29 tuinen

Latijnse naam
Bougainvillea spectabilis 'Vera Deep Purple'
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De nieuwe Bougainvillea ´Vera Deep Purple´ heeft fel gekleurde bloemen, die niet alleen opvallend groter zijn dan gewoonlijk, maar ook minder snel ruien. Bougainvillea spectabilis is een rijkbloeiende heester, die kan uitgroeien tot een kleine boom. 
 

De Vera-typen onderscheiden zich van de bestaande rassen in meer dan één opzicht. Zo zijn de bloemen bijvoorbeeld groter dan gebruikelijk. Ze vallen extra op, doordat ze boven de hartvormige bladeren uitsteken en trossen lijken te vormen. De planten zijn echter niet groter of zwaarder dan gewoonlijk. Voor kwekers hebben de Vera-rassen als voordeel dat ze minder moeilijk te kweken zijn dan hun soortgenoten. Een andere positieve eigenschap is dat ze minder snel last hebben van bloemrui, waardoor het ook voor de handel een aantrekkelijk product is. Overigens wordt de kleur van Bougainvillea niet bepaald door de blo

Verzorging

Zet de plant in de huiskamer op een lichte, zonnige plek te zetten of buiten op een tochtvrije plek bij een temperatuur van minimaal 6 °C. Bougainvillea kan goed tegen hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de potkluit voldoende vochtig blijft. Er mag echter geen water in de buitenpot of de schotel blijven staan. Geef op een donkere plek of bij donker weer minder water, anders gaat de plant groeien in plaats van bloeien. Dan laat zij haar knoppen vallen. Geef tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoedsel mee.

Overwintering

Ziektes komen vrijwel niet voor bij Bougainvillea. Bij een goede verzorging bloeit de plant de hele zomer. Wanneer de plant eerst zes tot acht weken in de huiskamer heeft gestaan, komt zij buiten gemakkelijk opnieuw in bloei. Bougainvillea moet na de bloei worden overwinterd op een koele, lichte plek bij een temperatuur van 8 tot 10° C. Geef dan weinig water. Wanneer de plant in het voorjaar wordt teruggesnoeid, bloeit de plant in de zomer weer.

Afkomst

Bougainvillea is vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Bougainville, die de plant in de achttiende eeuw ontdekte. Het geslacht telt veertien soorten. Bougainvillea spectabilis stamt van oorsprong uit Brazilië, maar is verwilderd in de tropen en subtropen van de gehele wereld. De soortaanduiding spectabilis betekent ´lieflijk´.