MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Fazantenbes

Leycesteria formosa  • 

Snoeien

Van begin Februari tot eind Februari    · eenmalig

De plant bloeit op het jonge hout en kan in het voorjaar diep teruggesnoeid worden: de oudste takken worden bij de grond afgesneden, de jongere worden net boven een buitenknop op ongeveer een derde afgeknipt.

Dood hout verwijderen pas NA de winter!

 

De Leycesteria formosa struik is een vrij zeldzame verschijning in ons land. Haar Nederlandse naam grootmoeders oorbel, dankt de plant aan de bijzondere hangende bloemen. Het is de moeite waard om deze goed van dichtbij te bekijken. De bloempjes zijn wit en hebben roodpaarse schutbladeren in een aantal ‘etages’. Hierdoor lijken het inderdaad een soort oorbellen, wel van groot formaat. In de schutbladeren ontstaan bessen die verkleuren van rood tot donkerpaars. Bijzonder aan deze struik is dat het mogelijk is tegelijkertijd bloemen en vruchten te zien. Bij andere planten zijn meestal de bloemen weg als de vruchten verschijnen. De rijpe bessen zijn eetbaar en smaken naar rozijnen met karamel of chocolade. Ze rijpen niet allemaal tegelijk, dus het is ideaal er langs te lopen en er af en toe een paar van af te snoepen. Ze worden ook zeer gewaardeerd door vogels, onder andere fazanten. Daardoor is de plant ook bekend onder de namen karamelbes en fazantenbes. De takken zijn hol en hebben wel iets weg van bamboe of riet. Ze bereiken een hoogte van anderhalf tot twee meter en gaan dan sierlijk hangen. De struik is afkomstig uit het gebied rond de Himalaya en is in zijn Latijnse naam vernoemd naar een Engelse rechter in Bangladesh. Formosa slaat niet op de oude benaming van Taiwan, maar is Latijns voor mooi gevormd.

De beste plek voor de Leycesteria formosa is een zonnige en warme plaats. De struik is afkomstig uit de Himalaya en meestal bevriest hij in de winter. Dat is geen probleem want je kunt in het voorjaar de takken terugknippen tot op het houtige deel. In zachte winters kun je besluiten de takken er aan te laten zodat de struik kan doorgroeien tot een hoogte van twee meter.

In onze shop