MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Haarlems Klokkenspel

Saxifraga granulata var. plena  • 

Foto: Haarlems Klokkenspel

Foto: Haarlems Klokkenspel
Foto: Haarlems Klokkenspel
Foto: Haarlems Klokkenspel

Haarlems klokkenspel (Saxifraga granulata var. plena) is de dubbelbloemige variant van de knolsteenbreek. De (enkelbloemige) knolsteenbreek komt van nature voor in een groot deel van Midden- en West Europa.

Haarlems klokkenspel kan worden gezien als de naamgever van de term ‘stinzenplanten’. De botanicus, dr. Jacob Botke beschreef in 1932 het Haarlems Klokkenspel bij de Schierstins in Friesland waar ze door de plaatselijke bevolking ‘stinseblomkes’ werden genoemd. Deze term heeft uiteindelijk geleid tot de term stinzenplanten.

De bloemen van het Haarlems Klokkenspel zijn ongeveer 2 cm groot. De kleur is wit met wat groen naar het midden van de bloem. Door de verandering van de meeldraden in kroonbladen vormt de plant geen zaad en kan het alleen via de knolletjes vermeerderd worden.

De plantjes worden 25 tot 30 cm hoog. De bloei begint eind april-begin mei en duurt ongeveer een maand.

De onderste bladeren worden aan het eind van de zomer en in het najaar gevormd en blijven ‘s winters groen. In april-mei verschijnen de bloemen waarna het gewas eind juni-begin juli bovengronds verdwijnt. De plant is volledig winterhard.

Aandachtspunten bij de aanplant:

  • Aanbevolen planttijd: juli-medio oktober. Later planten geeft verminderde bloei het eerste jaar.
  • Gewone grond is prima. Voorkeur voor neutrale to alkalische grond.
  • De planten hebben een beperkte concurrentiekracht, dus voorkom dat het overwoekerd wordt door bijvoorbeeld gesloten populaties zevenblad, fluitenkruid, etc. Haarlems Klokkenspel groeit prima in (licht-) beschaduwd gras (onder bladverliezende bomen). Het kan zich daar prima staande houden.
  • De knolletjes met maximaal 1 cm grond bedekken bij het planten, dus zeer ondiep planten!
  • Haarlems Klokkenspel groeit het beste in de half-/volle schaduw.
  • Vaststaande planten beginnen in september al uit te lopen en zijn wintergroen. In april onstaan de bloeistengels. De planten sterven eind juni-begin juli bovengronds af en gaan in rust.
  • Haarlems Klokkenspel groeit het beste met voldoende vocht in de periode dat de planten in het blad staan.
  • Als de knolletjes bewaard moeten worden tot geplant kan worden dan kan dit het beste geschieden bij 13-15 graden, beschermd tegen uitdroging.

(Bron: https://haarlemsklokkenspel.nl)

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen