MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Prachtriet (Algemeen)

Miscanthus  • 

Foto: Prachtriet (Algemeen)

Miscanthus is een geslacht van ongeveer 15 soorten overblijvende grassen, die thuishoren in de subtropische en tropische regio's van Afrika en Zuid-Azië. Eén soort, Miscanthus sinensis (prachtriet), is verbreid richting het gematigde Oost-Azië.

Enkele soorten:

  •     Miscanthus giganteus
  •     Miscanthus sacchariflorus
  •     Miscanthus sinensis
  •     Miscanthus tinctorius
  •     Miscanthus transmorrisonensi

In onze tuinen worden sinds enige jaren veel siergrassen aangeplant, in navolging van de ook internationaal bekende schrijver, kweker en tuinarchitect Piet Oudolf en anderen. Onder deze siergrassen is prachtriet (Miscanthus sinensis) het meest vertegenwoordigd, samen met pampasgras (Cortaderia selloana) en lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroïdes).

Bij het veredelen deed de Duitse kweker Ernst Pagels het pionierswerk. Hij heeft veel mooie rassen gewonnen en dat is de reden dat relatief veel cultivars Duitse namen dragen. Er is veel variatie: onder andere in hoogte, groeikracht en habitus. Sommige soorten krijgen geen pluimen in ons klimaat (bijvoorbeeld de witbonte M. sinensis 'Variegata'), maar de meeste vallen op door meestal glanzende rozebruine pluimen. Door hun toenemende populariteit verschijnen er steeds meer rassen. Er is onder andere een tendens van lagerblijvende rassen die wat sneller een plek kunnen hebben in de relatief kleine Nederlandse tuinen.

De Miscanthussen excelleren in de herfst met hun pluimen en behouden vaak in de winter een mooi silhouet. Het is om die reden en ook ter bescherming tegen de vorst verstandig ze pas in het voorjaar handbreed af te knippen, om plaats te maken voor de nieuwe groei. Bijna alle houden ze van zon en niet te droge grond. Miscanthussen woekeren niet, maar vormen wel een steeds grotere pol.
Miscanthus sinensis 'Giganteus' kan als uitzondering ook met weinig zon toe.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen