MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Jacobsladder

Foto: Jacobsladder

Jacobsladder vormt vlak boven de grond een rondachtige pol. Uit de pol komen rechtopgaande stengels. De plant zaait zich uit over de gehele tuin tenzij de uitgebloeide stengels tijdig afgeknipt worden.

Als vaste tuinplant komt de Jacobsladder Polemonium caeruleum het meest in aanmerking. De soort is goed winterhard in ons klimaat. De Jacobsladder is inheems in het koude en gematigde klimaat van het noordelijk halfrond. Daar groeit de plant in vochtige weiden. Het is een soort uit de familie van de Jacobsladderachtigen (Polemoniaceae), waartoe ook de vlambloem (Phlox) behoort. Een Jacobsladder vormt vlak boven de grond een rondachtige pol. Stengels met bladeren staan vrijwel in een cirkelvorm. De bladeren liggen geveerd aan de stengels. Het heeft wel wat weg van een varenblad. Uit het rozet van de bladen rijst de bloemstengel recht op.

De Jacobsladder bloeit van begin juli tot ver in september. De bloemen zijn klok- of trechtervormig, ze staan op een korte buis. De bloemen staan in tuilen tussen de lancetvormige blaadjes, die als treden van een ladder in paren naast elkaar staan. Vandaar de naam Jacobsladder. Zowel stengels en bloemblaadjes zijn bezet met kleine klieren. In het hart staan de meeldraden, die al of niet een felgeel gekleurd zakje met stuifmeel dragen. Alle stelen (blad en bloem) zijn hol van binnen. De plant wordt ca zestig centimeter hoog en breed. Een Jacobsladder kan het beste vooraan in de border worden geplant. Het loof groeit tamelijk plat. De bloemstengels worden tot zestig centimeter hoog.

Goede soorten
Van Polemonium caeruleum zijn de wit bloeiende variëteit 'Alba' en de mauveblauwkleurige 'Lambrook Mauve' goed te gebruiken naast de gewone soort. Polemonium caeruleum 'Brise d'Anjou' is de bontbladige Jacobsladder. De rand van het blad is crèmekleurig. Deze variëteit wordt dertig centimeter breed en vijfenveertig centimeter hoog. Ook van deze plant is de bloemkleur blauw. Polemonium x jacobea 'Richardsonii' bloeit in juni tot en met augustus met blauwviolette bloemen met een wit hartje.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

2 varieteiten van deze plant

In de webshop