MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Blaasspirea 'Tiny Wine'

Foto: Blaasspirea 'Tiny Wine'

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Physocarpus opulifolius 'Tiny Wine'
Andere benamingen
Roodbladige blaasspirea
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

Physocarpus opulifolius 'Tiny Wine' is een nieuwe lage cultivar met een opgaande groeiwijze.Tiny Wine heeft kleine roodbruine blaadjes en een zeer rijke bloei. De lichtroze-witte bloemen van de Blaasspiraea bloeien van mei-juni en contrasteren mooi met het donkere blad.

De Physocarpus opulifolius met de Nederlandse naam Blaasspirea of Sneeuwbalspirea is een vrij onbekende bladverliezende heester wel wat meer bekendheid mag genieten. De Physocarpus heeft een bossige groeiwijze en zal ongeveer 250cm breed en 300cm hoog worden. Physocarpus is, mits niet te droog, tevreden met iedere normale tuingrond en is volkomen winterhard in het Nederlandse klimaat. Alleen op te kalkrijke grondsoorten zal de Physocarpus het niet erg naar zijn zin hebben.
Deze makkelijke heester kan je in de zon, halfschaduw of schaduw planten wat je lang niet met iedere heester hoeft te proberen. Alleen bij hele hete zomers kan het blad van de Physocarpus verbranden maar zal zich altijd weer herstellen. Het brede, ovale, drielobbige blad is afhankelijk van de soort geelgroen tot purperrood. Physocarpus bloeit vanaf half mei tot en met augustus met kleine komvormige bloemetjes die in dichte schermen zitten. De bloemen zijn wit met een geel hart en hebben opvallend lange meeldraden. Na de bloei verschijnen er rode vruchtjes die tot ver in het najaar blijven hangen.

Snoeien:   De beste manier om Physocarpus te snoeien is door verjongingssnoei toe te passen in maart. Snoei zeker niet te rigoureus maar liever ieder jaar één of twee takken. Neem dan de oudste, dikste en langste takken.

Vermeerderen:   Physocarpus laat zich goed vermeerderen door het nemen van een winterstek.