MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Schildpadbloem (algemeen)

Foto: Schildpadbloem (algemeen)
Schildpadbloem (algemeen)
Foto: Schildpadbloem (algemeen)

Penstemon of schildpadbloem is een geslacht van meer dan 250 soorten, vaste planten en struiken, wel tot niet groenblijvend.
Het zijn prachtige planten voor de border maar spijtig genoeg niet voldoende winterhard. De één al wat sterker dan de andere maar hoe smaller het blad hoe groter de winterhardheid.
Mexicaanse soorten daarentegen verdragen helemaal geen vorst.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn twee tegenoverstaande bladen, tweelippige bloemen en zaadcapsules.
Penstemon rassen bloeien in prachtige rode en roze tinten. Ze worden in de handel veelal als kleurrijke mengsels of series met prachtige namen aangeboden, bijvoorbeeld als ‘Skyline’ mengsel, ‘Earlybird’ serie of als ‘Giganteum’ mengsel met daarin uiteraard groot bloemige planten. Een zeer aan te bevelen afzonderlijk ras is ‘Schoenholzeri’, in scharlakenrood. Maar ook ‘Scharlachkönigin’ met een witte keel in tijgerpatroon, de rode ‘Southgate Gem’ en de zachtroze ‘Evelyn’ zijn mooi. De bloemen van deze rassen zijn ongeveer 5 cm lang, de planten zelf kunnen tot 80 cm hoog worden.
Van Penstemon barbatus bestaan eveneens enkele rassen, bijvoorbeeld ‘Praecox Nanus’ of de prachtige witte ‘Albus’. Ze blijven met 40 tot 50 cm hoogte wat lager en hebben kleinere bloemen.
Penstemon hirsutus is van alle soorten het best bestand tegen vorst. De lichtviolette bloemen zijn sierlijk en verschijnen van juni tot augustus.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar zaad of jonge planten in potten.
Zon. Alleen op een zonnige standplaats groeit en bloeit penstemon uitbundig. Doorlatende, voedselrijke grond. De grond mag niet te droog zijn. Stilstaand water rond de wortels verdragen de planten echter ook niet.
In groepjes het beste effect. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 7
zaaien: van januari tot maart bij 20°C. De zaden eventueel een paar dagen in de koelkast bewaren vooraleer uit te zaaien. Kiemtijd: 2 à 5 weken.
Jonge penstemon moet worden afgehard voor ze in de tuin wordt geplant. Breng de planten dagelijks enkele uren naar buiten. Na de laatste vorst in de tweede helft van mei in de volle grond planten.
Onderhoud
Hoge soorten en rassen hebben op tijd een steun nodig, omdat ze anders uiteen kunnen vallen. Snij na de eerste bloei de stengels af. Daarmee bevordert u de ontwikkeling van zijscheuten.
Pas op voor te veel vocht in de winter. In de winter bedekken met een mulchlaag.
Op zure gronden dient u ieder jaar wat kalk in de herfst door de bovengrond te mengen.
Zolang de planten nog niet tegen elkaar zijn gegroeid, kunt u schoffelen en/of wieden.
Na een jaar of vier moet u de plant scheuren en opnieuw planten.
De plant kan gestekt worden d.m.v. wortelstek in de zomer of volwassen planten in het voorjaar scheuren.
Ziekten
Penstemon kan door stengelbasisrot worden aangetast. Deze ziekte wordt door schimmels veroorzaakt en treedt vooral op als er water rond de planten blijft staan.

Eigenschappen

Hoogte
60 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend