Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Waterpest

Foto: Waterpest

WAARSCHUWING
Verschillende Elodeasoorten staan op de zgn Zwarte lijst van invasieve planten. De zwarte lijst omvat soorten die het milieu zwaar belasten. Deze soorten zijn over het algemeen erg problematisch in België en in andere Europese landen, en zijn goed gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur. Ze vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en voor ecologisch waardevolle gebieden. Omdat ze erg gemakkelijk uit tuinen ontsnappen wordt hun gebruik aldaar absoluut afgeraden.

Op de zwarte lijst staan:
Canadese waterpest - Elodea canadensis
Smalle waterpest - Elodea nuttallii
Verspreidbladige waterpest - Lagarosiphon major
 

Omschrijving:
Vijverplant / Zuurstofplant . Van nature niet inheems, maar tijdens de eerste helft van de 19de eeuw werd hij vanuit Noord-Amerika ingevoerd in Europa. Hij verspreidde zich razendsnel, met verstopte waterwegen als gevolg, wat tot de benaming water <em>pest</em> leidde.
Winterhard. De plant verdwijnt grotendeels maar overwintert met een bebladerde wortelstengel die winterknoppen draagt en op de vijverbodem ligt tot – 5°C
Blad: langwerpig: ongeveer 2 cm lang en 3-4 mm breed
krullen kommavormig naar de stengel toe. Staan dicht op elkaar, in kransen van drie blaadjes, op een sterk gelede stengel die vertakt en verschillende meter lang kan worden .
Bloei: van eind mei tot begin september , onbeduidende paarsgroene bloempjes van nauwelijks enkele millimeter groot.

Het onderscheid tussen de verschillende soorten is niet eenvoudig: door een verschillend aanbod aan licht en voedsel kunnen de blaadjes van eenzelfde soort er volledig anders uitzien. Bij veel licht en voedingsstoffen staan de blaadjes dicht op elkaar en zijn ze groen, in armere omstandigheden is de plant schraler en de bladeren bleker

Plantvoorschriften:
Bij waterpest is van een echt "wortelgestel" geen sprake. De plant kan kleine, afzonderlijke worteltjes vormen op elke knoop en over de hele lengte van de plant. Dit maakt het planten in grond lastig. Beter is het, gelet op de snelle groei, om de plant gewoon te verankeren in Aqua Natura Vijverlava , in mandjes of los op de vijverbodem.
Zonnige standplaats. veel licht is nodig aangezien de plant meestal vrij diep staat
Diepte: van 40 cm tot 100 cm diep. Geschikt voor alle vijvers (op voorwaarde dat regelmatig uitgedund wordt)
Kan woekeren.

Verzorging:
Wanneer nodig kan steeds uitgedund worden.
Vermeerderen: gewoon een stuk afbreken en verzwaren met een steen of verankeren , elk stuk krijgt wortels en groeit gewoon verder
Zorg er voor, dat wanneer je de plant uitdunt, de verwijderde plantendelen grondig verdrogen (doodgaan) vooraleer je ze uit je tuin verwijderd.  Dit om te vermijden dat deze invasieve soorten zich in de natuur verder verspreiden.

Eigenschappen

Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
halfschaduw