Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tuinboon 'Monica'

Vica faba 'Monica'

De Monica (verbeterde Witkiem) is een bruinkokend ras die al vroeg oogstbaar is.
Geeft een enorme opbrengst.
Peulen zijn 15 cm lang, 3 cm breed, 4-5 bonen per peul.
Planthoogte 100-125 cm.
Dit ras is ter vervanging van Suprifin.

De Tuinboon (Vicia Faba) behoort tot de vlinderbloemenfamilie.
De tuinboonrassen kunnen in twee groepen worden ingedeeld:
1. Rassen die na koken bruin worden en de typische enigszins bittere tuinboonsmaak bezitten. Deze rassen zijn bontbloeiend en worden voor de verse consumptie geteeld. De navel van het zaad is of geel of wit. Bij de rassen met een witte navel worden twee typen onderscheiden: het Witkiem- en het Express-type. Het Witkiemtype is vroeg en geeft peulen met grote zaden. De planten worden 110-130 cm hoog en de peulen 16-20 cm lang met vier of vijf zaden per peul. De zaden zijn grijswit met witte navel. Het Express-type is wat later en geeft een fijnere peul. De planten worden 80-100 cm hoog en de peulen 14-16 cm lang met vier of vijf kleine zaden per peul. De zaden zijn grijswit met witte navel.
2. Rassen die na koken blank of groen blijven en de typische enigszins bittere tuinboonsmaak missen. Deze rassen zijn witbloeiend en worden voor de verwerkende industrie geteeld. Ze hebben echter een harde schil, waardoor ze voor diepvriezen ongeschikt zijn. Bij conservering in glas blijft de opgiet bij deze rassen helder. Bruinkokende rassen geven een troebele opgiet.
Rassen met zwarte navel, in dialecten soms boerentenen genoemd (omdat de vorm van een tuinboon op een teen lijkt en de zwarte navel op een vuile nagel).Een voorbeeld is het ras 'Leidse lange hangers'. Ze behoren ook tot het bruinkokend type.

Uitzaai onder platglas in januari/februari.
Uitpoten in maart.
Plantafstand in de rij 15 cm en tussen de rijen 60 cm of in de rij 10 cm en tussen de rijen 140 cm.
In Limburg worden soms drie planten bij elkaar in één plantgat gepoot.
Oogst half juni - juli.

Ter plaatse zaaien kan vanaf half maart tot half april. Groeit op alle grondsoorten bijvoorkeur in een losse bodem. Zaaien in rijen van 80 cm onderlinge afstand. In de rij elke 15 cm 2 a 3 bonen leggen (ook wel elke 5 cm 1 boon ).
Luis op tuinbonen kunt u voorkomen door vroeg te plukken, heel vroeg te zaaien of zelfs in het najaar te zaaien. (wel afdekken tegen strenge vorst).

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon