Hartlelie
Algemene omschrijving
De Hosta is een prachtige vaste tuinplant, welke van oudsher aangeplant wordt in schaduwtuinen. Dat kan prima, maar tegenwoordig zijn er ook talloze Hosta's die het prima doen half in de zon, en er zijn er zelfs vrij veel die in de volle zon kunnen.
Plantvoorschriften : Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, Sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
-- Blauwkleurige Hosta's zijn de meest schaduwrijke naargelang deze een blauwe waslaag hebben en deze door de zon snel weggebrand wordt.
-- Tweekleurige Hosta's met de witte centrums en witte randen plaats je ook best naar de halfschaduw.
-- Volledig groene & gele Hosta's mag je vanaf halfschaduw tot volle zon plaatsen.
Ze verkiezen een vruchtbare zware grond met een hoog humusgehalte. De grond moet vochtig zijn, maar doorlatend. Humusrijke grond wordt vaak op prijs gesteld. Het plantgat ruim genoeg maken. Bij het planten het plantgat aanvullen met de weggehaalde grond en een mulchlaag van organische meststoffen. Na het planten de grond nog geruime tijd vochtig houden.
Hosta's gedijen ook goed in potten. Een potgrond op basis van turf, compost en klei houdt de voedingsstoffen hier goed vast.
Verzorging : Vragen doorgaans weinig onderhoud, een flinke mulchlaag stelt de plant op prijs.
De groei begint in maart, dus zorg ervoor de neuzen niet te beschadigen
Hosta's hebben graag organische mest. Een eerste bemesting in maart en daarna om de zes weken tot half augustus. Geef geen stikstofrijke meststof, dat bevordert zacht en weelderig blad,
Verwijder tegen het eind van de zomer de verwelkte bladeren door ze aan de basis los te trekken.
Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. De grond zou in principe steeds vochtig moeten blijven. In periodes van droogte is watergeven dan ook noodzakelijk. Zelfs al kan je de schade niet zien, vaak is deze ondergronds en blijft de plant het volgende jaar beduidend kleiner.
Verplanten: Delen in lente bij het eerste uitlopen of in de winter. Een andere goede periode is augustus, bij droog weer en veel zon moeten de planten dan wel goed vochtig gehouden worden.
Haal de hosta uit de grond en verwijder alle grond rond de wortels via schudden of met de tuinslang. Scheuren is daarna de beste manier. Vermijd indien mogelijk het gebruik van snijwerktuigen.
Ziekten en plagen : Het grootste probleem zijn slakken.
Berichten over deze plant
Ruud G. voegde een foto toe aan Hartlelie (Hosta) Maandag 21 Mei 2018 om 09:58
Tom D. voegde een foto toe aan Hartlelie (Hosta) Maandag 13 April 2015 om 19:00
Willy N. voegde een foto toe aan Hartlelie (Hosta). Donderdag 8 Mei 2014 om 17:38
Laure W. voegde een foto toe aan Hartlelie (Hosta). Vrijdag 3 Mei 2013 om 13:14
Vicky S.
Empress Who, zou een van de grootste hosta's zijn met bloem bij 2m hoog en de bladeren zijn gigantisch, wie heeft die ook staan? Zondag 12 Februari 2012 om 13:10- Bekijk alle 5 reacties »
Kiki B. Inderdaad Wu . Een zaailing van de Big John. Een soortgelijke zaaling heb ik staan nog vanuit De Kempenhof, meer grijsbladig, wat haar nog mooier maakt; helaas kwijnt ze hier op het zand en mindert … Lees verder » Dinsdag 3 April 2012 om 01:40
Kiki B. Maar Vicky, die is overal verkrijgbaar hoor. Of was dat niet jouw vraag? Dinsdag 3 April 2012 om 01:41
Luc B.
Hosta " Gunther's Prize " sport van sum and substance...
gedijt in volle zon ,hoe meer zon hoe mooier ze wordt!! Donderdag 3 Februari 2011 om 20:52Luc B.
Hosta "Christmas tree gala" eigen kweek Donderdag 3 Februari 2011 om 20:47Arlette V.
ik moet geen bladeren weg doen de slakken hebben dat al voor mij gedaan Dinsdag 26 Oktober 2010 om 22:48Erik H.
rond oktober november Dinsdag 19 Oktober 2010 om 19:32Ingrid B.
Weet iemand wanneer ik de uitgebloeide bloemen en bladeren van een Hosta mag verwijderen? De slakken hebben lelijk huisgehouden dit jaar en mijn hosta's zien er niet uit. Vrijdag 24 September 2010 om 11:36