MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Waterviolier

Groeit in 108 tuinen

Latijnse naam
Hottonia palustris
Andere benamingen
Hottonia Inflata
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Waterplant / oeverplant.
Inheems. Winterhard tot -20c° / wintergroen.
Groeid submers in ondiep water en verland gemakkelijk. Wordt darom vaak beschouwd als moeras of oeverplant.
Bladeren onder en boven water hebben een verschillende vorm:
onder water: lichtgroen, fijn gedeeld en geveerd (diep ingesneden), in kransen of alternerend (spiraalgewijs) op de stengel
boven water: klein, lang en smal, in kransen op de bloemsteel
Bloei: in mei-juni, enkel op planten die onder water groeien (niet op de verlande vorm)
witte tot lila bloemen, per 3-8 gegroepeerd op een circa 40 cm lange bloemsteel
na de bestuiving door insecten buigt de stengel door: het zaad rijpt onder water in ronde, groene vijfkleppige vruchten.

Plantvoorschriften:
Als zuurstofplant groeit de waterviolier in niet al te diep water. Veranker ze daarom niet op de vijverbodem, maar laat ze los onder het wateroppervlak zweven. De fijn gedeelde onderwaterbladeren functioneren dan als goede zuurstofleveranciers, terwijl de bloeiaren met witte of lila bloemen het esthetische aspect uitmaken.
zon tot halfschaduw: hoe meer zon, hoe rijker de bloei Evenwel opletten: niet teveel zonlicht want de plant houdt niet van warm water
Diepte: voorkeur voor ondiep water (30-50 cm). Indien de plant in de moeraszone wordt aangeplant (zone 2/3/4/5), wordt ze 15 cm hoog.
De waterviolier houdt van tamelijk hard (kalkrijk) en vooral helder en stilstaand water waar wat ijzer in aanwezig is. Omdat het water in veel vijvers te zuur is, zal de plant het daar niet goed doen. ( daardoor geen gemakkelijk te houden plant )
Zet de planten in vrij zware grond met veel klei of leem, dan groeien ze het best.

Verzorging:
Vermeerderen : door stek. Verzamel na de bloei in juli jonge toppen van 10 cm lengte. Nijp de stekken net onder een bladknoop af. Maak er een bos mee van 5-7 takken. Plant de stekken in een mandje dat je bovengronds bewaard in een plastic zak zodat de stekken vochtig blijven. Zeker niet in de zon zetten! Wanneer de stekken na enkele weken wortels hebben gevormd neem je ze van onder de plastic om uit te planten in de schaduw van de moerasplanten om te wennen. Als zich dan nieuwe knoppen beginnen vormen kunnen ze onder water verhuizen.

Ziekten:
Als het water te zuur is, zal de plant het niet goed doen. De planten gaan slijmen en de groene kleur verdwijnt. De eerste alarmsymptomen zijn zichtbaar als plantendelen plots loskomen en boven komen drijven, wat niet de schuld van de vissen is.

Berichten over deze plant