MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Prairiebanaan 'Sunflower'

Asimina triloba 'Sunflower'  • 

Foto: Prairiebanaan 'Sunflower'

Asimina triloba 'Sunflower" is een vruchthoudende heester/boom met zoete vruchten smakend naar mango/banaan. Kenmerkend vanwege de redelijk goede zelfbestuiving.
Hoogte plant: 60-80 cm.
De  'Sunflower' groeit op veel verschillende gronden en heeft een krachtige groei. Daarnaast is het een goede bestuiver voor andere rassen en heeft het een gemiddelde vruchtopbrengst.

Pawpaw (Asimina) is een geslacht uit de familie Annonaceae. De soorten staan ook wel bekend als prairiebanaan, Ozark banaan of roomappel. Het is een geslacht van acht of negen soorten heesters met grote bladeren en eetbare vruchten , dat van nature voorkomt in het zuidoosten van Noord-Amerika. Het geslacht bevat de grootste eetbare, in Noord-Amerika inheemse vruchten. De planten groeien in de vruchtbare valleien. De naam, die ook wordt gespeld als paw paw, paw-paw of papaw is waarschijnlijk afkomstig van het Spaanse "papaya" (papaja), misschien door de oppervlakkige overeenkomst tussen de twee vruchten.

Pawpaw maakt net als de custardappel, de cherimoya, de zoetzak en de zuurzak deel uit van de familie Annonaceae. Het is het enige geslacht van deze plantenfamilie dat niet van nature voorkomt in de tropen.

De Pawpaws zijn struiken of heesters, die 2-12 m hoog kunnen worden. De bladeren zijn alternerend geplaatst, ovaal van vorm en 20-35 cm lang en 10-15 cm breed. De noordelijke, koudetolerante gewone pawpaw is bladverliezend en de zuidelijke soorten zijn meestal groenblijvend. De stinkende bloemen groeien solitair of in trossen van tot acht bloemen met een diameter van 4-6 cm. De bloemen hebben zes kelk- en zes kroonbladeren (drie grote buitenste kroonbladeren en drie kleinere binnenste kroonbladeren). De kleur van de kroonbladeren varieert van wit tot paars of roodbruin. De bloemen worden bestoven door aasvliegen en kevers. De bloemen verspreiden een zwakke geur die weinig bestuivers aantrekt, wat de vruchtzetting kan beperken. Kwekerijen leggen soms rottend vlees naast de bloeiende planten om aasvliegen aan te trekken.

De vrucht is een 5-16 bij 3-7 cm grote eetbare bes. De vruchten wegen 0,2-0,5 kg en bevatten veel zaden. De vrucht rijpt van groen naar geel of bruin. Het vruchtvlees smaakt naar banaan of mango, wat afhangt van de cultivar. Het vruchtvlees bevat meer eiwitten dan de meeste andere fruitsoorten.

Eigenschappen

Hoogte
300 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend