MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Virginische ereprijs

Foto: Virginische ereprijs

Voor sommige tuinliefhebbers is de Veronicastrum virginicum een echte topper met diverse prettige eigenschappen. Sterk, hij kan manshoog worden, maar valt niet om. Bloemkleur, verkrijgbaar van wit via zachtroze tot violet. Bloeiduur, van juli tot september.  Dit duurt zo lang omdat er in de oksels van de lagere scheuten telkens nieuwe bloemen ontstaan. De echte liefhebber waardeert daarnaast nog de bladstand: de bladeren staan in kransen rond de stengel. Dit is overigens de reden waarom dit een apart geslacht is geworden. Vroeger was het gewoon ereprijs (Veronica), maar daarbij is de bladstand anders.

Oorspronkelijk komt de Virginische ereprijs uit het oosten van de Verenigde Staten (onder andere Virginia). Daar groeit hij in natte en moerasachtige gebieden. We zien hem daarom bij ons in de tuin vaak terug rond vijvers of andere vochtige grond meestal achterin de border. Met zijn sierlijke rechtopgaande groei geeft hij een prachtig verticaal accent aan de tuin.

Veronicastrum virginicum onderhoud

Vanwege zijn oorsprong in moerasachtige gebieden, is het belangrijkste dat Virginische ereprijs niet te droog komt te staan. Verder is hij minder kieskeurig. De zon tot halfschaduw zijn prima. 
Knip in het voorjaar de plant vrijwel helemaal af. Om extra lang te genieten van de bloei, kun je de bovenste bloemen (de hoofdbloemen) verwijderen na de bloei. Je geeft dan de trossen die vervolgens uit de bladoksels ontstaan een betere kans om te excelleren.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

4 varieteiten van deze plant