MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herfstaster 'Sarah Ballard'

Aster novi-belgii 'Sarah Ballard'

Foto: Herfstaster 'Sarah Ballard'

Aster novi belgii 'Sarah Ballard' is een herfstaster met een compacte opgaande vorm de bladeren zijn lancetvormig, behaard en donkergroen gekleurd.
Deze aster bloeit in september en oktober met rijkelijk veel grote en dubbele lilapaarse margrietachtige bloemen met een geel centrum.
Hij houdt van een zonnige standplaats en een vruchtbare, goed doorlaatbare grond.
Hij is zeer goed winterhard, lokt tal van vlinders, bijen en insecten en is ook goed zeewind en luchtverontreiniging tolerant.

  • Hoogte :  0,5 m tot 1 m (volw. Na 2 tot 5 j )
  • Bloemkleur :  Dubbele, lilapaars gekleurde grote margrietachtige bloemen met een geel centrum
  • Bloeiperiode :  September , oktober , najaarsbloeier
  • Standplaats Zon, halfschaduw
  • Grondsoort :  Alle, zuur, neutraal, kalkhoudend, gemiddeld vruchtbare, goed doorlaatbare grond , voorkeur kalkrijk
  • Wintergroen :  Neen


Aster novi-belgii behoort samen met de Aster novae-angliae typen tot de groep herfstasters. De bladeren van de Aster novi-belgii asters zijn glad, die van de Aster novae-angliae juist ruw. Aster novi-belgii is wat minder bestand tegen meeldauw. Een ander onderscheid tussen de beide groepen is dat Aster novi-belgii zich sterker uitbreidt. Deze aster heeft een mooie opgaande groei. 

De stengels van Asters worden vaak in de loop van het seizoen onderaan kaal, dus plant er andere planten voor om dat te camoufleren. Asters staan graag in de zon in goede tuingrond die voldoende vochtig blijft. Een aster die niet al te droog staat heeft minder last van meeldauw. Om de 3 jaar oprooien en de buitenste delen herplanten. Omdat asters bloeien in een tijd dat de meeste inheemse planten niet meer bloeien, trekken de bloemen enorm veel insecten aan. 
 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend