MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Monnikspeper 'Shoal Creek'

Vitex agnus-castus 'Shoal Creek'

Foto: Monnikspeper 'Shoal Creek'

Vitex agnus-castus, misschien meer bekend als Monnikspeper, is een grote struik. Is zeer aantrekkelijk en kan goed tegen droogte in ons steeds warmere, drogere klimaat.

Oorspronkelijk geïntroduceerd in 1983, werd Vitex agnus-castus 'Shoal Creek' geselecteerd mede wegens zijn krachtige groeiwijze, grote lila-achtige bloemaren, blauwere bloei en hoge bladvlekbestendigheid. 'Shoal Creek' is een van de beste blauwbloemigen en heeft aantrekkelijke zaadknoppen in de herfst. De jonge stengels zijn in het voorjaar flitsend paars en in de winter roodbruin.

De geurende bladeren van Vitex 'Shoal Creek' zijn samengesteld uit vijf tot zeven digitate lagen. In juni en juli bedekken 20 a 25 cm grote pluimen lavendel-paarse bloemen de uiteinden van de takken. De uitgebloeide bloemen kunnen goed worden verwijderd.

Plant in de volle zon. Hoewel Vitex wel tot een paar meter hoog kan doorgroeien, kan door het behandelen van de struik als een snijbloemenstruik kleinere hoogtes worden bereikt. De bloemen verschijnen op nieuw hout. In strenge winters kunnen planten afsterven aan de grond, maar zijn ze wortelhard.

Vitex algemeen hier.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen