MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Freya'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Malus domestica 'Freya'
Andere benamingen
WUR 037
Hoogte
1 - 160 cm
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Een nieuw biologisch appelras. Is de geregistreerde handelsnaam van het Vf-schurftresistente appelras, WUR037. Freya® appels zijn vergelijkbaar met Elstar in smaak en pluktijd. 

Fruit kenmerken: Freya®-appels hebben een smaak die lijkt op een vers geplukte Elstar. Het is een tweekleurige variëteit met gemiddeld 75% roodverkleuring. De vruchtmaat van Freya® ligt tussen de 70 en 85 mm en is daarmee groter dan de gemiddelde Elstar-appel. Freya®-appels zien er erg aantrekkelijk uit aan de boom. De grote, rode appels zijn bolvormig tot licht kegelvormig en zorgen voor een mooi gevormde boom. 
Eenmaal geplukt en verpakt in een krat, zien de appels er mooi, maar soms ook wat heterogeen uit. Een lichte verruwing is kenmerkend voor deze variëteit, en komt vaak voor in de steelholte van de appel. Freya® appelvlees heeft bij de oogst een stevigheid van 9,0 - 10,5 kg / cm² en wordt daarom als stevig aangemerkt. Het suikergehalte van de vrucht is 13 - 14,5 ° Brix bij de oogst.

Teeltkenmerken:  De aanbevolen locatie voor Freya®-appelboomgaarden is Noordwest- tot Midden-Europa. Het ras groeit met een gemiddelde snelheid en de takken liggen horizontaal. 
Hij bloeit tegelijk met Elstar. Deze appelvariëteit is niet bijzonder gevoelig voor tweejaarlijkse plooi en behoeft slechts een beetje snoei. Bovendien is het ras slechts in geringe mate vatbaar voor appelkanker en tolerant voor echte meeldauw.

Oogst en opslag:  De pluktijd van Freya® appels is vergelijkbaar met die van Elstar, namelijk rond half september in een Nederlands klimaat. Zodra de bomen volledig beladen zijn, moeten de vruchten in twee gewassen worden geplukt. 
Nadat ze zes tot acht weken zijn geoogst en opgeslagen en vervolgens gedurende zeven dagen zijn vervoerd, geven Freya®-appels nog steeds een hardheid aan van 7,5 tot 8,5 kg / cm². Het is aan te bevelen om Freya®-vruchten op dezelfde manier te bewaren als Elstar, zodat bewaring onder ULO-omstandigheden tot mei mogelijk is cf  FreshForward 

Berichten over deze plant