MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Amerikaanse sering (algemeen)

Foto: Amerikaanse sering (algemeen)

Groeit in 204 tuinen

Latijnse naam
Ceanothus
Andere benamingen
Herfstsering, Sikkelboom
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De hoofdattractie van alle Ceanothus-soorten vormen de schitterende donkerblauwe en soms roze of witte bloemen. Te midden van de vele soorten zijn er een aantal goede, toepasbare, groenblijvende soorten voor in de tuin. Ceanothus ‘Concha’ kan gebruikt worden als solitair maar ook als leistruik tegen een muur of schutting. Hij bloeit in mei zeer rijk met een waterval aan blauwe bloemen en bereikt een hoogte van 3 m. en wordt ongeveer 3 m. breed. Een stuk groter wordt  Ceanothus arboreus ‘Threwithen Blue’. Hij is afkomstig uit Zuid-Californië , bloeit vanaf april met lichtblauwe bloemen  en groeit binnen een paar jaar al snel uit tot een kleine boom. Hij kan wel de 6 meter halen.

Lage soort:  Ceanothus thyrsiflorus var. repens (kruipende Amerikaanse sering) is een  compacter soort met horizontale, uitwaaierende takken, draagt mooie, ovale, glanzende bladeren. Het is een uitstekende, wintergroene bodembedekker en groeit bijzonder snel. Hij wordt 50-80 cm hoog en 2,50 m. breed en produceert in mei – juni geweldige blauwe bloemen.
Snoeien

Ceanothus snoeien:  Alle  ceanothus soorten die in het voorjaar bloeien, moeten allemaal na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden. Kort te lang geworden takken of scheuten met 1/3 in. Ceanothus soorten die in de late zomer bloeien (augustus-september) moeten allemaal in het vroege voorjaar ( maart) licht teruggesnoeid worden. Niet snoeien zorgt er veelal voor dat de planten er op den duur wat slordig eruit zullen gaan zien.

Verzorging:  Zet de struiken op een beschutte, warme plaats. Alle ceanothus verdragen namelijk geen koude, scherpe wind. In koude winters kan het blad van ceanothus beschadigd raken door de vorst. Beschadigde bladeren door de vorst krijgen veelal een bruine kleur en voelen verdord aan doen.

Wat kun je doen om een ceanothus met bruine bladeren te laten herstellen. Laat hem eerst rustig uitlopen. Afhankelijk van het soort zullen omstreeks begin april / begin mei nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien. Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar bruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

Bemesting: Ceanothus bemesten. Breng in maart een flinke laag compost rond de basis van de struik aan.

Bekende soorten en variëteiten:  Ceanothus 'Autumnal Blue', 'Blue Mound', 'Burkwoodii', 'Concha', 'Edinburgh', 'Gloire de Versailles', 'Percy Picton', 'Purget Blue', 'Southmead', Ceanothus arboreus 'Trewithen Blue', Ceanothus thyrsiflorus 'Skylark', Ceanothus x veitchianus.
Witte soorten zijn onder meer: Ceanothus integerrimus, Ceanothus incanus, Ceanothus griseus en Ceanothus x mendocinensis en Ceanothus spinosus zijn roze bloeiend.

  •     Standplaats: volle zon
  •     Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  •     Bloeiperiode: mei – juni
  •     Hoogte: afhankelijk van het soort
  •     Wintergroen: bladverliezend / groenblijvend
  •     Winterhard: ja ( vorstgevoelig )