MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Reukerwt

Foto: Reukerwt
Foto: Reukerwt
Foto: Reukerwt

Bloeiperiode : juni tot de eerste vorst
Bloemkleur : rood,roos,wit,oranje,paars,blauw,zwart,tweekleurig
Hoogte : lage lathryussen (30-50cm) , hoge lathyrussen : tot 200 cm
Geur : ze hebben allemaal een ding gemeen ze verspreiden een heerlijk zoet parfum werkelijk de heerlijkste bloemengeur die je ooit hebt geroken.
De andere soorten met grotere bloemen en meer intense kleuren geuren veel minder intens
Geurende snijbloemen : de lathryus is uitermate geschikt als snijbloem voor de vaas

Hier een aantal tips voor het bewaren als snijbloem

1) zorg voor een brandschone vaas met een laagje lauw water +suiker !
2) snij de stelen s'morgens vroeg af !
3) zet voor het schikken de bloemen tot aan de nek in het water !
4) ververs dagelijks het water! ( voorkomt slechte geuren en bederf van de bloemen)
5) lathryus is ethyleengevoelig zet de vaas dus niet te dicht bij fruit !!

Plantvoorschriften:  De soort doet het goed in de tuin. Een humusrijke grond en een plaats in de volle zon zijn nodig. Liefst wat compost ingraven.
De zelfklimmende ranken hebben steun nodig in de vorm van een struik, boom of klimrek.

Zaaien :  Vanaf half febr kan er binnen worden gezaaid in potjes. Omdat Lathyrus graag diep wortelt kan je best vrij hoge zaaipotjes nemen.
(wc-rolletjes zijn ook bruikbaar). Gebruik zaaigrond.
De kieming van de harde zaden zal makkelijker verlopen als je de zaden een nacht laat weken. Per pot 1 tot 3 zaadjes en bedek het zaad met 1 tot 11⁄2 cm zaaigrond. Voorzichtig aandrukken en goed vochtig houden, vooral tijdens het kiemen. Zet het geheel weg op ongeveer 15 °C. Zodra de jonge zaailingen opkomen na circa 10 dagen het huishoudfolie of het deksel verwijderen.
Haal ongeveer 3 weken na het zaaien de zwakste plantjes weg zodat er slechts eentje per pot overblijft.
Zodra de jonge zaailingen 5 cm hoog zijn, de top uitknijpen om de groei van zijscheuten te stimuleren.
Eind mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst kunnen ze buiten worden geplant. Houd 30-40 cm ruimte tussen de verschillende planten aan.
Leid de plantjes als ze meer dan 10cm groot zijn naar hun steun. Daarna kunnen ze zelf verder met hun hechtranken.

Rechtstreeks in volle grond zaaien kan van zodra de temperatuur 's nachts niet meer onder 5°C zakt

Verzorging:  Geef in de zomer om de twee weken vloeibare mest .
Geef regelmatig water en dat de hele zomer lang anders verschijnen er steeds minder nieuwe bloemen en komen de bladeren onder de meeldauw te zitten.
Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen voor ze de kans krijgen peulen te vormen , want dan valt de bloei stil.
Leid de planten door losjes op te binden volgend met de groei mee.
Na de eerste vorst kan je de plantresten verwijderen.

Ziekten en plagen :  Meeldauw , bladluis , naaktslakken , verwelkingsziekte .


Artikel uit de krant Trouw:
""Bij het kweken van lathyrus worden veel fouten gemaakt. Dat is jammer en helemaal niet nodig, zeggen de experts.
 
Okay, dat van die marathon klopt misschien niet helemaal. Maar die lange benen, dat is echt waar, want lathyrusbloemen hebben de rare gewoonte dat ze per se op de langste dag willen bloeien. Hoe later je begint te zaaien, hoe korter dus de stelen worden. En wie wil er nou een vaas lathyrussen met korte steeltjes?
 
Wim van Vliet is voorzitter van de lathyrusvereniging, Jan Ruesink zit al veertig jaar 'in de lathyrus' zoals dat heet. Volgens hen worden er bij het kweken van lathyrussen veel fouten gemaakt. Jammer en onnodig, vinden ze. Vandaar dat ze iedereen die het horen wil vertellen hoe pronkerwten het best gekweekt en behandeld kunnen worden. Zet je schrap, want hier komt een lange rij tips, de een nog nuttiger dan de ander.
 
Bij beide heren gaan de zaden half februari de grond in. Binnenshuis uiteraard, anders hebben alleen de vogels en de muizen er plezier van.
 
Omdat lathyrus een harde zaadhuid heeft, is het verstandig om die eerst zacht te maken. Een kwestie van een koffiefilterzakje in een dun laagje regenwater leggen, daar de zaadjes op uitspreiden en die 12 uur laten liggen. Daarna een bakje voor tweederde met vochtige zaaigrond vullen, de zaden er in leggen en bedekken met een dun laagje zaaigrond. Besproeien met water en het bakje afdekken met een plastic zak of plasticfolie. Wegzetten bij een graad of 18 en het plastic, wanneer de zaden na een dag of tien ontkiemen, eraf halen.
 
Half maart mogen de plantjes verhuizen naar aparte potjes. In potgrond nummer 8, zegt Ruesink nadrukkelijk. Eind maart of begin april kunnen ze in een platte bak naar buiten om aan de kou te wennen en half april mogen ze dan eindelijk de volle grond in. Het spreekt vanzelf dat je de opbindsystemen zoals gaas, touw of klimrekken dan al hebt aangebracht. Draai de scheuten rondom verticaal gespannen touwen of een wigwam, en draai ze met de zon mee.
 
Heel belangrijk bij het kweken van lathyrus is dat er vruchtwisseling wordt toegepast. Dat betekent dat je lathyrussen niet plant op de plek waar ze verleden jaar stonden, omdat ze dan last kunnen krijgen van een schimmel en afsterven.
 
Wil je een plant met lange stelen en grote bloemen, blijf dan de zijscheuten (dieven) weghalen. Doe je dat niet, dan krijg je kleinere, maar wel veel meer bloemen. Een snelle groeier als lathyrus heeft uiteraard voeding nodig en krijgt daarom tijdens de groei bij elke derde watergift 1 gram kunstmest (20-20-20) per liter. Volgens Ruesink hoeven de planten niet getopt te worden, omdat ze automatisch jonge scheuten maken.
 
En ja, de bloemen moeten constant worden geplukt. Als je dat niet doet en de plant de kans geeft om peulen te vormen, houdt de bloei op en zit je met een plant vol peulen. Je denkt misschien dat dat zaadjes oplevert, maar nee: in ons land worden de peulen niet rijp.

Van de lathyrus bestaan 170 rassen. Er zijn eenjarige en meerjarige soorten, die allebei voors en tegens hebben. De eenjarigen (L. odoratus) ruiken bijvoorbeeld heerlijk, maar kunnen niet tegen nachtvorst. Terwijl de bloemen van de vaste lathyrussoorten (zoals L. latifolius en L. vernus) wel tegen vorst bestand zijn en minder gevoelig zijn voor schimmels, maar geen geur hebben en in een vaas minder lang houdbaar zijn. L. latifolius is een klimplant die drie meter hoog kan worden. Vind je dat te lang, laat hem dan in het begin een tijdje over de grond kruipen en bind hem later pas op. L. vernus bloeit al in april en is geen klimmer maar een keurig polletje. Wil je heel veel lathyrus, dan komt L. grandiflorus in aanmerking. Met zijn wortelstokken breidt hij zich onstuitbaar uit.
 
Er zijn ook soorten die geschikt zijn om in een pot, kuip of hangmand te zetten. Ze blijven laag, zoals de 'Cupid'-soorten die korte ranken maken en nauwelijks geuren. Staan ze in een donkere pot, dek die dan af tegen de zon, anders krijgen de planten het veel te warm.

En dan nog dit: zet lathyrussen niet in de eerste de beste vaas. De behaarde stengels hebben licht nodig en willen daarom een vaas van glas. En niet te veel water alsjeblieft, een bodempje van 3 cm is genoeg, de stengel moet kunnen ademen. Zorg verder dat lathyrus op vaas nooit in de buurt van rijpend fruit staat, want dan verwelken de bloemen heel snel.""

Eigenschappen

Hoogte
30 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop