MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Ballerina' (Algemeen)

Groeit in 42 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Ballerina' (Algemeen)
Andere benamingen
Syn. Ballerinaboom, Minitree, Kolomfruitboom
Variëteit van
Appel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
60 - 400 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Ballerinabomen zijn appelbomen die puur verticaal groeien en dus geen zijtakken vormen. Deze bomen vormen een soort pilaar in de tuin waar rondom appels groeien. Er zijn ook enkele perenrassen, zoals Benita, die soms worden aangemerkt als ballerinabomen, maar alleen appels zijn er in echte ballerinavorm.

Deze bomen geven ondanks de geringe ruimte die ze in beslag nemen (ongeveer 30 x 30cm. ) toch vrij veel en zeker ook smakelijke appels. Daarom wordt er ook vaak voor gekozen om deze als haag aan te planten; de planten groeien niet de zijkanten op en vragen dus geen onderhoud. Ook zijn er tegenwoordig moderne rassen (zoals de *** Sensation-rassen) die erg goed ziekteresistent zijn. De roodvlezige appel Maypole is ook een prima alternatief.

Een ballerinaboom kan ook goed in een pot gehouden worden, maar pas hier wel op dat de boom goed water krijgt; het eerste wat een boom doet als hij even te weinig water heeft gehad is zijn vruchten laten vallen, en dat is natuurlijk zonde!

Goede Ballerina-rassen zijn o.m.: McIntosh, Red Sensation, Gold Sensation, Green Sensation, Maypole.

Een ballerinaboom hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Alleen als hij toch vertakt moeten alle takken behalve één verwijderd worden. Geef de plant in een pot goed water en bemest het liefst met een osmocote-pil, deze geeft genoeg voeding voor een heel jaar. In de volle grond hoeft u alleen het eerste jaar bij warm weer water te geven, en kunt u bemesten met een organische meststof 

Berichten over deze plant

 • Anne D.Anne D.
  Mijn ballerina heeft al zijn appeltjes verloren ,? Hoe komt dit? Heb anders goed Water gegeven
  Vrijdag 14 Juni 2013 om 23:26
  •  Bekijk alle 3 reacties »
  • Anne D. Anne D. Bedankt alvast voor uw reactie. Onze ballerina staat alleen, heeft veel bloemetjes gekregen en daarna kwamen de kleine appeltjes. 1voor 1 vielen ze af
   Zondag 16 Juni 2013 om 12:00
  • Guy D. Guy D. De hoofdoorzaak is het ontbreken van een passende bestuiver in de omgeving. Plant in het najaar een ander gelijkbloeiend appelras in uw tuin!
   Zondag 16 Juni 2013 om 13:09
 • Inge B.Inge B. voegde een foto toe aan Appel 'Ballerina' (Algemeen) (Malus domestica 'Ballerina' (Algemeen)).
  Foto: Appel 'Ballerina' (Algemeen)
  Dinsdag 21 Mei 2013 om 14:02
 • Tom V.Tom V.
  Welke variëteit ik heb weet ik niet. Ik heb ze enkele jaren geleden zelf geënt. Waren een van mijn eerste pogingen om te enten. Vermoedelijk is het, het ras Bollero. Ik heb al vruchten gehad. Groengele vruchten, redelijk sappig, Ideaal als stoofappel.
  Zondag 13 Februari 2011 om 14:49
  •  Bekijk alle 17 reacties »
  • Tom V. Tom V. Je mag er een komen halen
   Dinsdag 4 Maart 2014 om 21:43
  • Dieter V. Dieter V. anders betaal ik je de prijs voor een paarse.dieter.vercaemst(at)telenet.be voor uw adres, mvg
   Dinsdag 4 Maart 2014 om 21:45
 • Franky H.Franky H.
  Dag Tom,
  Welk ballerina ras heb je juist ? Want ballerina is een groeivorm , net zoals je laagstam , halfstam , snoer of spilvorm hebt. Heb er zelf ook al eens aan gedacht om er een paar aan te schaffen , maar vond nog geen ras die me aanstond. Heb je al vruchten gehad aan uw boompje@vto ?
  Zaterdag 12 Februari 2011 om 21:46