MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Appel 'Ballerina' (Algemeen)

Malus domestica 'Ballerina' (Algemeen)  • 

Foto: Appel 'Ballerina' (Algemeen)

Foto: Appel 'Ballerina' (Algemeen)
Foto: Appel 'Ballerina' (Algemeen)

Ballerinabomen zijn appelbomen die puur verticaal groeien en dus geen zijtakken vormen. Deze bomen vormen een soort pilaar in de tuin waar rondom appels groeien. Er zijn ook enkele perenrassen, zoals Benita, die soms worden aangemerkt als ballerinabomen, maar alleen appels zijn er in echte ballerinavorm.

Deze bomen geven ondanks de geringe ruimte die ze in beslag nemen (ongeveer 30 x 30cm. ) toch vrij veel en zeker ook smakelijke appels. Daarom wordt er ook vaak voor gekozen om deze als haag aan te planten; de planten groeien niet de zijkanten op en vragen dus geen onderhoud. Ook zijn er tegenwoordig moderne rassen (zoals de *** Sensation-rassen) die erg goed ziekteresistent zijn. De roodvlezige appel Maypole is ook een prima alternatief.

Een ballerinaboom kan ook goed in een pot gehouden worden, maar pas hier wel op dat de boom goed water krijgt; het eerste wat een boom doet als hij even te weinig water heeft gehad is zijn vruchten laten vallen, en dat is natuurlijk zonde!

Goede Ballerina-rassen zijn o.m.: McIntosh, Red Sensation, Gold Sensation, Green Sensation, Maypole.

Een ballerinaboom hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Alleen als hij toch vertakt moeten alle takken behalve één verwijderd worden. Geef de plant in een pot goed water en bemest het liefst met een osmocote-pil, deze geeft genoeg voeding voor een heel jaar. In de volle grond hoeft u alleen het eerste jaar bij warm weer water te geven, en kunt u bemesten met een organische meststof 

Eigenschappen

Variëteit van
Appel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
60 - 400 cm

In de webshop