MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Alpenaardbei 'Red wonder'

Groeit in 55 tuinen

Latijnse naam
Fragaria vesca semperflorens 'Red wonder'
Andere benamingen
Bosaardbei, wilde aardbei
Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Hoogte
0 - 20 cm

Algemene omschrijving

Alpenaardbeien fragaria semperflorens. Doordragende niet rankende kleinvruchtige aardbeien. Zaaien in maart- mei onder glas, verspenen en uitplanten op 30 - 50 cm of in een 25 cm pot. Geven nog vruchten in de herfst van het eerste jaar en natuurlijk overvloedig in de daarop volgende jaren.
Red wonder voor klassieke rode vruchten

Beschrijving: De bosaardbei komt in Nederland en België algemeen voor in bossen en in de wegbermen van bosrijke streken. De Fragaria alpina staat ook bekend als Fragaria vesca 'Semperflorens' en geeft iets grotere vruchten dan de "echte bosaardbei". Ze groeien in bepaalde bergachtige streken in Europa.

Al deze aardbeien kunnen prima verwilderen door zaad. Vermeerdering door uitlopers of scheuren van de planten wordt zelden gedaan. Ze zijn allemaal prima te zaaien zonder verlies van hun typische kenmerken. Aardbeien zijn immers zelfbestuivers. Geschikt om te bakken, voor salades of als versiering van schotels. Zaaien: januari – april

"Deze soort groeit het liefst in half schaduw. Ze bemint een luchtigen, sterk met ouden koemest bemesten grond en ook tamelijk veel vocht; besproeien als 't niet regent, is op hooge, spoedig uitdroogende gronden noodzakelijk.
De plantjes worden in de maand juni of juli geplant, op 50 centimeter van elkaar, op verschen grond, zorgvuldig van al hare ranken ontdaan; men knijpt of snijdt ze ten minste elke maand af, tot aan den wintertijd; ze dragen in het jaar na de planting en worden, zodra de oogst binnen is en de jonge plantjes die men voor het volgende jaar behoeft, er afgenomen zijn, meedogenloos uitgeroeid, omgeschoffeld en weggeworpen."

Plantenlaag: Bodemkruipers

Bloeimaanden: juni, juli, augustus, september, oktober

Vruchtmaanden: juli, augustus, september, oktober


 

Berichten over deze plant