Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van midden Mei tot eind Juni    · elk 1/2 jaar

De vrouwelijke kiwiplanten worden voornamelijk in december en januari gesnoeid. De vruchten komen slechts op zwakke twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd (Dus op het kort eenjarig hout).
De bestuivers (mannelijke planten) worden steeds NA de bloei gesnoeid.

Snoeien in de wintermaanden (december-januari) zal de groei bevorderen, terwijl het snoeien in het voorjaar/ zomer (mei - september) de groei zal verminderen.
Te laat snoeien (februari - maart) heeft sapverlies/bloeden tot gevolg. Indien je niet kon snoeien in december (januari), dan kan je beter wachten tot er voldoende bladeren op de planten staan.

Zomersnoei zorgt voor meer vruchten:

Men kan de groei van kiwiplanten afremmen, door te snoeien kort na de vruchtzetting (mei-juni). Regelmatige zomersnoei helpt de groei afremmen en bevordert de vorming van zwak/ klein vruchthout. Hierdoor kan de vruchtzetting toenemen.
De overtollige takken en en sterke/ dikke twijgen (scheuten) welke geen vruchten dragen kan men dan probleemloos wegsnoeien. Twijgen welke te zwaar beladen zijn met kiwivruchten kan men doorknippen op enkele vruchten. Men tracht steeds na elke vrucht wat blad te laten staan.
Bij het nadunnen zal men de vruchten voldoende ruim uit elkaar zetten.

Bron

In onze shop