MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Solena Red F1'

Lycopersicon esculentum 'Solena Red F1'  • 

Foto: Tomaat 'Solena Red F1'

Tomaat 'Solena Red F1' heeft een zeer zoete smaak, want de tomaten hebben een hoog Brix gehalte (>9) wat heerlijk gecombineerd is met het tomatenaroma! Suikertomaten worden ook wel nectartomaten genoemd omdat deze zo zoet als honig smaken. Dat maakt deze cocktailtomaten soort een prima snacktomaat voor de hele familie! Goede oogst opbrengend!

Tomaten kunnen zowel in kas als in open lucht geteeld worden, al gaat de voorkeur naar teelt in kas. Vooral een zonnig plaatsje is belangrijk. Tomaten verdragen geen vorst.

Bij teelt van tomaten moet je de stengel steunen, hetzij met een steunstok, een spiraal of door aanbinden aan een draad. Tomaten die buiten geteeld worden moeten tussen half juli en eind juli getopt worden, omdat trossen die zich daarna nog ontwikkelen toch niet meer rijpen. Het toppen gebeurt best 2 bladeren na de laatste tros. Tomaten in kas kunnen rond half augustus getopt worden. Om de kans op ziektes te beperken is het aan te raden onder de geoogste trossen blad te snijden om het gewas luchtig te houden. Het snijden van het blad gebeurt best niet als de plant vochtig staat.

Belangrijk punt bij het telen van tomaten is ook de bestuiving van de bloempjes. Wanneer de planten buiten staan, dan gebeurt dat door de wind. Maar bij teelt in kas moet je om de paar dagen een  nieuwe tros laten trillen, wanneer de bloempjes goed open staan. Het beste gebeurt dat rond 11 uur in de voormiddag, dan is de luchtvochtigheid niet te hoog en ook niet te laag.

Water geven gebeurt het best ‘s morgens en niet op de plant, maar aan de voet van de plant. Tomaten groeien op de meeste grondsoorten, maar een goede waterafvoer is belangrijk. Een goede organische voorraadbemesting in de winter is ideaal. 
Zorg vooral voor voldoende kalium in de grond tijdens de teelt.

Aperitieftomaatjes moeten niet gediefd worden. Enkel wanneer ze teveel woekeren kan je enkele zijscheuten wegsnijden.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon