Akkervogelmengsel
Algemene omschrijving
Bevat : Bernagie (5%) – Boekweit (15%) – Gerst (15%) – Haver (20%) – Vlas (5%) – Huttentut (5%) – Zonnebloem (10%) – Gele ganzenbloem (5%) – Zomertarwe (20%)
Dit granenmengsel is éénjarig met haver, zomerrogge, gerst en huttentut. Vlas fleurt de akker helemaal op en zorgt voor een extraatje voor akkervogels in de winter. De zaden zijn geliefd bij o.a. fazant en patrijs.
Mengsel kan ingezaaid worden vanaf half april (als het niet meer vriest).
Mengsel moet ingezaaid worden op geploegde of gefreesde grond.
Er wordt best met een vals zaaibed gewerkt, zeker op percelen met een grote onkruiddruk. Daarbij wordt het perceel minstens 2 weken voor de inzaai van het mengsel zaaiklaar gelegd.
Het inzaaien gebeurt dan na een oppervlakkige bodembewerking (3 à 4 centimeter) die het aanwezige of kiemende onkruid bestrijdt zonder nieuwe onkruidzaden naar boven te halen. Het zaaien zelf dient zo oppervlakkig mogelijk te gebeuren.
Bij inzaai in droge omstandigheden of op lichte gronden wordt na het zaaien best gerold om uitdroging van de oppervlakkig ingezaaide zaden te voorkomen.
Kijk altijd naar de weersvoorspellingen als je wil zaaien. Zaai niet als er een langere droogteperiode aangekondigd wordt. De zaden drogen uit en heel wat vogels eten de zaden gewoon op. Het ideale moment om te zaaien is vlak voor er regen voorspeld wordt.
Meng het zaad met wat droog wit zand. Hierdoor wordt de zaaihoeveelheid groter en het zaad gelijkmatig verdeeld over je perceel.
Waarom een fauna-akker aanleggen?
Kleine en grote dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Zo is het aanbod aan stuifmeel en nectar te klein en niet gevarieerd.
In de winter vinden akkervogels en wildsoorten weinig voedsel en in de zomer is het insectenaanbod voor de akkervogels beperkt. Door een fauna-akker aan te leggen, geef je al deze dieren een grotere kans om te overleven.
Welke dieren gebruiken deze bloemenakkers?
De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan, die zich tegoed doen aan de nectar. Tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en de insecten. Grondbroeders, zoals de patrijs, kunnen er hun jongen in groot brengen. Ze krijgen een groot insectenbuffet voorgeschoteld en kunnen er schuilen bij koud en nat voorjaarsweer.
Maar ook roofvogels zie je boven deze akkers en weilanden vliegen, op zoek naar muizen. Andere kleine zoogdieren zoals hazen en konijnen schuilen in de akkers en doen zich te goed aan de knollen en bladeren. Zelfs reeën kom je er tegen.
Berichten over deze plant
Goedele S. voegde foto's toe aan AkkervogelmengselDinsdag 27 April 2021 om 09:44