MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zonnehoed 'Kissing Smileyz'

Foto: Zonnehoed 'Kissing Smileyz'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Rudbeckia hirta 'Kissing Smileyz'

Algemene omschrijving

Sprankelende margrietachtige bloemen hebben rijke goudgele bloemblaadjes die een donker knoopjescentrum omringen. Bloeit ononderbroken gedurende het hele zomerseizoen. De dichte, wijdvertakte plant met weelderig groen blad en een overvloed aan charmante, kleurrijke bloemen is precies wat nodig is om een border, perk of container op te fleuren.

  •     Kleur            : Geel, Roodbruin
  •     Bloeiperiode     : Juli - Oktober
  •     Hoogte volgroeid : ± 60 cm
  •     Lichtbehoefte    : Zon, Halfschaduw
  •     Vochtbehoefte    : Normaal
  •     Winterhardheid   : Tot -12°C  (Zone 8)
  •     Afstand / Aantal : ± 35 cm / ± 8 per m²
  •     Bijzonderheden   : Dit is een zgn. 'hirta' type. Deze zijn vaak kortlevend. Knip voor een rijke bloei de hoofdstengel in mei tot de helft terug.  

Algemene informatie over Zonnehoed (Rudbeckia):
Zonnehoed is de naam voor zowel planten uit het geslacht Echinacea als Rudbeckia. De beide geslachten hebben veel overeenkomsten.
Zonnehoed is een opgaande plant met margrietachtige bloemen met een groot hart. Ze zijn onmisbaar in de tuin, trekken veel vlinders en andere insecten aan en geven een goede snijbloem. Ook na de bloei zijn de uitgebloeide bloemen van Zonnehoed nog lange tijd decoratief.
De planten verlangen een plek in de zon op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Halfschaduw kan, maar dan zal Zonnehoed minder rijk bloeien.
Binnen het geslacht Rudbeckia zijn de soorten 'hirta' en 'triloba' niet langlevend. Door ze regelmatig te scheuren kunt u de levensduur verlengen. Zorg dat Zonnehoed na het aanplanten niet teveel concurrentie heeft van opdringerige buurplanten. Ze hebben ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen.
Zonnehoed kan uitstekend in de border gebruikt worden, maar is ook onmisbaar in de prairietuin.
Er zijn tal van goede buurplanten voor Zonnehoed te noemen, bijv. Hoge vlambloem (Phlox), Kogeldistel (Echinops), Bossalie (Salvia), Dropplant (Agastache), Prachtschaarde (Liatris), Bergamotplant (Monarda) en siergrassen.