Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sierkers 'Orient'

Prunus tomentosa 'Orient'  • 

Foto: Sierkers 'Orient'

Nanking Kers of Prunus tomentosa is een schitterende winterharde bloeiende struik van 2-3m hoog die rode vruchten produceert die verfrissend smaken zoet en bitter. In het voorjaar is de stuik bedekt met prachtige bloemen en heeft een attentie waarde in de tuin. De wit roze bloemen en de vruchten die er na verschijnen bedekken praktisch alle takken. Sinds ze deze kers als stuik hebben gekweekt is het eindelijk mogen een kers in de tuin te hebben waar het niet mogelijk is om een boom te planten. Geweldig voor jam en voor in de taart.

Zaaien laat in de zomer tot het najaar op een gedraineerde stevige compost. Vochtig houden maar niet nat, de zaden ontkiemen met 2 tot 3 maanden bij 2-3C.

 

De nederlandse naam is Sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is wit-bleekroze en de bloeitijd is van ca. april. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 125 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Is matig verkrijgbaar.

Zoals bijvoorbeeld beschutte (dak)tuinen op het zuiden en dicht bij bebouwing. Deze plant wenst een voedselrijke, droge tot vochthoudende 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Droog
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend