Winterzoet
Algemene omschrijving
Deze plant lijkt wat op de toverhazelaar, maar verspreidt een zeer aangename geur. Tijdens de bloei in de winter dragen de kale takken mooie witgele hangende bloemen met bruine tot rode binnenbloemblaadjes die de hele bloeiperiode geuren. De bloemen bloeien op meerjarig hout. De heester kan 3 meter hoog worden. De plant komt uit China waar ze tot op 3000 m tussen de rotsen groeit en kwam eind 18e eeuw naar onze streken.
Verzorging
De plant gedijt goed op een beschutte plaats, maar kan temperaturen tot -20°C verdragen. Ze vraagt voedzame humusrijke grond die het water goed afvoert. Snoeien hoeft nauwelijks aangezien de bloemen op meerjarig hout groeien.
Gebruik
De takken zijn zeer decoratief in een vaas en verspreiden een aangename geur. De bloemen zijn eetbaar en de bloemblaadjes worden in thee verwerkt.
Vermeerderen
De zaaddozen dienen een jaar aan de boom te blijven zitten, alvorens ze te verzamelen. De plant produceert grote zaaddozen, waarin drie tot vier boonachtige zaden zitten. Ze kunnen na de winter gezaaid worden. De zaden moeten geschuurd worden en 48 uur in water weken. De zaden die blijven drijven moeten opnieuw geschuurd worden. Laten kiemen bij kamertemperatuur.
Berichten over deze plant
Arnold S.Plus voegde een foto toe aan Winterzoet (Chimonanthus praecox) Donderdag 16 Februari om 20:34
Regina V.Plus
Wij gaan over een tijdje verhuizen en daarom zou ik de struik eerst in een grote pot willen zetten. Heeft iemand hier ervaring mee? Vrijdag 30 April 2021 om 22:13Marc G.
Intoppen in de zomer bevordert vertakking. Trage groeier(4 a 5 jaar voor eerste bloem). Woensdag 21 Februari 2018 om 11:43- 1 reactie
Renilde Lijkt een mooie plant/struik...kende ik niet... Woensdag 21 Februari 2018 om 20:37
Antoinette K. voegde een foto toe aan Winterzoet (Chimonanthus praecox). Dinsdag 2 Februari 2016 om 20:57
Marleen R. voegde een foto toe aan Winterzoet (Chimonanthus praecox). Dinsdag 25 Augustus 2015 om 19:18
Marleen R.
Wanneer en hoe kunnen de grote zaden het best gezaaid worden? @Rosette Bernaerts , ik ben je bericht daarover kwijt. Dinsdag 25 Augustus 2015 om 15:07- Bekijk alle 13 reacties »
Marleen R. Ja Tineke, ik zag de blaadjes, lijken inderdaad anders. Maar verder klopt je beschrijving aardig met wat hier in de tuin staat. De plant maakt inderdaad witte bloesem, een beetje zoals de Meidoorn. … Lees verder » Zaterdag 29 Augustus 2015 om 21:56
Marleen R. Waarschijnlijk is het de Crataegus submollis, maar daar vind ik geen Nederlandse naam bij. Die heeft zowel doorns en een NIET gelobd of verspletig blad, dus is een goeie kandidaat. Zaterdag 29 Augustus 2015 om 22:17
Willy M.
Willy M. Planten voor een donkere achtergrond, dan bekomt men een mooi contrast. Mooi parfum. Dinsdag 12 Juni 2012 om 12:11