MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Winterzoet +

Groeit in 91 tuinen

Latijnse naam
Chimonanthus praecox
Andere benamingen
meloenboompje
Hoogte
100 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Deze plant lijkt wat op de toverhazelaar, maar verspreidt een zeer aangename geur. Tijdens de bloei in de winter dragen de kale takken mooie witgele hangende bloemen met bruine tot rode binnenbloemblaadjes die de hele bloeiperiode geuren. De bloemen bloeien op meerjarig hout. De heester kan 3 meter hoog worden. De plant komt uit China waar ze tot op 3000 m tussen de rotsen groeit en kwam eind 18e eeuw naar onze streken.

Verzorging

De plant gedijt goed op een beschutte plaats, maar kan temperaturen tot -20°C verdragen. Ze vraagt voedzame humusrijke grond die het water goed afvoert. Snoeien hoeft nauwelijks aangezien de bloemen op meerjarig hout groeien.

Gebruik

De takken zijn zeer decoratief in een vaas en verspreiden een aangename geur.  De bloemen zijn eetbaar en de bloemblaadjes worden in thee verwerkt.

Vermeerderen

De zaaddozen dienen een jaar aan de boom te blijven zitten, alvorens ze te verzamelen. De plant produceert grote zaaddozen, waarin drie tot vier boonachtige zaden zitten. Ze kunnen na de winter gezaaid worden. De zaden moeten geschuurd worden en 48 uur in water weken. De zaden die blijven drijven moeten opnieuw geschuurd worden. Laten kiemen bij kamertemperatuur.

Berichten over deze plant