MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Gekroonde ganzenbloem

Glebionis coronaria  • 

Foto: Gekroonde ganzenbloem

Foto: Gekroonde ganzenbloem

De gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria, synoniemen: Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae).
De plant wordt 30 tot 80 cm hoog, heeft gele bloemhartjes met spiraalvormige bloemblaadjes en aromatische tweezijdige gelobde bladeren, die een breedte van 3 tot 6 cm bereiken.
De plant groeit goed in milde en gematigde klimaten, maar vormt bij te warm zomerweer voortijdig bloemknoppen. Baaloeit van maart tot september.
De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en verder naar het oosten toe tot in Iran en naar het westen toe tot op de Canarische Eilanden. De plant wordt toegepast als sierplant en groente.
In China en Japan worden de scheuten van 15 cm hoog als bladgroente gebruikt. Jonge bladeren zijn geschikt voor salades, soepen en roerbakken. Groeit de hele winter door.
Het toppen van de plant stimuleert de groei.
Makkelijk te kweken eenjarige chrysant die in Japan gebruikt wordt voor het jonge blad. Een behoorlijk ongebruikelijke smaak, probeer vooral jong te oogsten en verwerk in soepen en tempura. Mooie wit-gele bloemen.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw