MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Gekroonde ganzenbloem

Groeit in 30 tuinen

Latijnse naam
Glebionis coronaria
Andere benamingen
Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium, Eetbare chrysant, Chop-Suey Greens, Shungiku
Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

De gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria, synoniemen: Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae).
De plant wordt 30 tot 80 cm hoog, heeft gele bloemhartjes met spiraalvormige bloemblaadjes en aromatische tweezijdige gelobde bladeren, die een breedte van 3 tot 6 cm bereiken.
De plant groeit goed in milde en gematigde klimaten, maar vormt bij te warm zomerweer voortijdig bloemknoppen. Baaloeit van maart tot september.
De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en verder naar het oosten toe tot in Iran en naar het westen toe tot op de Canarische Eilanden. De plant wordt toegepast als sierplant en groente.
In China en Japan worden de scheuten van 15 cm hoog als bladgroente gebruikt. Jonge bladeren zijn geschikt voor salades, soepen en roerbakken. Groeit de hele winter door.
Het toppen van de plant stimuleert de groei.
Makkelijk te kweken eenjarige chrysant die in Japan gebruikt wordt voor het jonge blad. Een behoorlijk ongebruikelijke smaak, probeer vooral jong te oogsten en verwerk in soepen en tempura. Mooie wit-gele bloemen.

Berichten over deze plant