MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Asperge-erwt

Tetragonolobus purpureus  • 

Foto: Asperge-erwt

Foto: Asperge-erwt
Foto: Asperge-erwt
Foto: Asperge-erwt

De asperge-erwt behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant blijft laag bij de grond. Het is een min of meer een kruipende plant met opgerichte groei. De stengels zijn vrij stevig en richten zich makkelijk op. De asperge-erwt bloeit vanaf de vroege zomer met opvallende donkerrode bloemen en heeft de typische bladeren van vlinderbloemigen. De peulen, met de typische opstaande randen (vleugels) kunnen tot 8 cm lang worden. In een peul zitten een aantal lichtbruine zaden, ongeveer half zo groot als een erwt. Alhoewel de plant de naam erwt in zich draagt zou je de kweekwijze beter kunnen vergelijken met deze van boontjes.
De plant heeft warmte nodig en is niet vorstbestendig.

Gebruik als plant
Deze plant is niet alleen een groente, maar bloeit ook heel mooi. Je zou ze dan ook makkelijk kunnen telen in potten of bakken. Of ergens tussen de vaste planten of perkplanten. De plant is een zomerbloeier, maar bloeit niet door tot de herfst. Het regelmatig oogsten van de jonge peultjes kan de bloei wat bevorderen. Toch zal dit de bloei niet oneindig verlengen, vanaf september is de bloei ten einde.
Het is een groente, een sierplant én een potplant.

Bron: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/

Oogst de peultjes jong ( < 3 cm ) . Ze hebben een verfijnde amandelsmaak.  Kort koken of stomen en door wat gesmolten boter halen.

Plukken verlengt de bloei. 

Eigenschappen

Hoogte
10 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend