MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hertshoornweegbree

Plantago coronopus

Foto: Hertshoornweegbree

De hertshoornweegbree (Plantago coronopus) is een in België en Nederland van nature voorkomende, eenjarige of meerjarige, tweeslachtige, 5–20 cm hoge kruidachtige plant, die als groente kan worden gegeten. De plant heeft een penwortel. De grondstandige bladeren staan in bladrozetten. Het blad is vlezig of zachtbehaard, enkelvoudig, lijn- tot lintvormig en/of veervormig ingesneden en toegespitst. De bladrand is gaaf of getand. De basis van de bladschijf is vleugelvormig. De nerven zijn in een veernervig patroon geranschikt. De bladsteel is zeer kort of afwezig.

De bloemstengel is rechtopstaand of opstijgend, behaard, rond en massief. De bloeiwijze is een aar. De ? bloemen zijn buis- of stervormig en radiair symmetrisch. De bloemen bestaan uit vier kroonbladen en vier kelkbladen. De kroon is even lang of korter dan de kelk. De bloemen hebben vier meeldraden en één stijl met één stempel. De hertshoornweegbree bloeit van juni tot september. Na bevruchting worden er doosvruchten gevormd.

De hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plekken in duinen, op zeedijken, hoge schorren en groene stranden. Deze plant kan goed tegen vertrapping en groeit op plaatsen waar andere planten niet goed gedijen. Bij het opkomen van andere soorten verdwijnt de hertshoornweegbree.

De hertshoornweegbree komt voor in de kustregio's van Europa, Noord-Afrika en Voor-Azië.

De hertshoornweegbree is al vierhonderd jaar als groente in cultuur. Hij kan als groente van maart tot augustus worden gezaaid en al na zeven tot acht weken worden geoogst. De jonge bladeren zijn geschikt voor consumptie. Ze kunnen worden gekookt of rauw in salades worden verwerkt. De groente bevat vitamine C, β-caroteen, vitamine B1 en voedingsvezels. Italië is de voornaamste producent van de hertshoornweegbree als groente.

Het kan gekookt als ook rauw worden gegeten.

Zaaien:
Van het vroege voorjaar tot, pakweg, de late zomer. Ter plekke.

Uitplanten:
n.v.t. wel uitdunnen: de planten kunnen redelijk in omvang worden, dus 30 cm ertussen is een goed minimum.

Oogst:
Na een week of zeven het jonge blad plukken.

Plantafstand:
De rozetten kunnen tussen 10 en 40 cm breed worden, dus 30 - 40 cm

Water: geen bijzonderheden

Bodem & standplaats:
Zanderige grond, mag wel wat humus bevatten. Zon, halfschaduw

Zaadteelt:
Gezien het feit dat de plant verwildert.... niet erg moeilijk. Het is wel heel erg fijn zaad en drie jaar houdbaar.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm