MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Klein glaskruid
Latijnse naam
Parietaria judaica

Algemene omschrijving

Klein glaskruid (Parietaria judaica) is een vaste plant die behoort tot de brandnetelfamilie (Urticaceae).
De soort heeft zich verspreid vanuit het Middellandse Zeegebied en de Europese westkust. In Noord-Amerika wordt het als een onkruid beschouwd.
Klein glaskruid verschilt van groot glaskruid (Parietaria officinalis) door de niet-holle stengel.

De plant wordt 10-60 cm hoog en heeft een liggende of opstijgende, gevulde, meestal sterk vertakte stengel. Op de stengels, de bladnerven en onderkant van de bladeren zitten roze of rode haren. De eironde bladeren zijn 2-5 cm lang en hebben een korte, spitse top.

Klein glaskruid is een tweehuizige plant. De plant bloeit van mei tot oktober met witte of roze bloemen, die in dichte groepjes bij elkaar zitten. De schutblaadjes zijn aan de voet vergroeid. De vrucht is een 1-1,4 mm lang nootje met een mierenbroodje.
 
De plant komt algemeen voor in Zuid-Europa en vanaf de Romeinse tijd is hij ook in noordelijker streken te vinden. Daar komt de soort voor in stedelijke gebieden en in rivierengebied, op en langs kalkrijke, vochtige oude muren en soms onder heggen. In Nederland en Vlaanderen is de plant zeldzaam tot zeer zeldzaam.  

Stengel en de bloempjes blijven gemakkelijk kleven, wat de verspreiding bevordert.
Klein glaskruid dankt zijn naam aan het feiten dat het vroeger werd gebruikt om glas en metaal te poetsen, de plant is om die reden ook wel gekweekt. Het stuifmeel bevat sterke allergenen en kan daardoor een allergische reactie veroorzaken.