Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • overwinteren

  • Van eind Oktober tot begin Maart    • eenmalig

   Geen serre voorhanden, GEEN PROBLEEM
   Brugmansia's zijn gemakkelijk te overwinteren in huis of in een donkere akelige kelder.

   Voor de eerste vorst

   Indien uw plant te groot is voor ze binnen te brengen, snoei tot de gewenste grote. Zet ze in een donkere kamer, kast of kelder. Deze plaats dient niet pikdonker te zijn, het mag een slecht verlichte ruimte zijn, zolang het er maar niet vriest. Geef geen voedingstoffen meer. Om de vier a zes weken zeer krap water geven. Uw plant gaat nu in een rustend de winter in. Er zal een ontzettend bladverlies optreden maar de plant is niet dood maar rustend.

   OF

   Plaats uw plant in de woonkamer nabij een zonnig venster en laat ze verder groeien. Het is herfst/winter en de plant zal aldus meerdere bladeren verliezen maar er zullen misschien verspreide bloemen ontstaan aan uw plant. Geef minder water en meststoffen. Let op voor de spinmijten.

   Na de overwintering
   Als we brugmansia's al rustend laten overwinteren begint men het best in februari - maart aan de "reviving" terug in leven roepen. Heel eenvoudig geef water, meststoffen en genoeg licht. De Brugmansia's zullen snel reageren en beginnen te groeien. Als het buiten begint warmer te worden dient u ze gewoon te laten worden aan de zon. Zet ze niet dadelijk in de wind want de stam kan nog zwak zijn en dient zich te verharden in de buitenwereld.

   OF

   Stek uw plant. Zie verder bij: Stekken

 • snoeien

  • Van eind September tot eind Oktober    • eenmalig

   WAARSCHUWING!!
   Het sap van de Engelentrompet is giftig en enorm irriterend.
   Draag zeker bescherming tijdens het snoeien en stekken.

   Start met het terugsnoeien wanneer de temperatuur 's nachts zakt tot 5 graden.

   Let er wel op de dat u niet onder de eerste Y-vertakking snoeit, want zo zal de plant het jaar nadien veel minder bloemen ontwikkelen.
   Net boven deze vertakking kan u de aangroeiende takken tot 1/3 teruggesnoeien.

   De plant moet vorstvrij overwinteren, bij een temperatuur boven 5 graden Celsius.
   Dit kan binnen of buiten bedekt met een jute -of vlieszak en uit de regen en wind.
   De plant behoeft geen water, maar de kluit mag niet uitdrogen, waardoor minimaal gieten nodig kan zijn.

   In het voorjaar, voor hij naar buiten gaat, wordt er op vorm gesnoeid.
   De oude, verhoute, ingedroogde takken, moet men wegknippen.

   Van de takken die gesnoeid zijn is het makkelijk stekken te nemen. Het is wel belangrijk dat men een stek neemt van de tak die al gebloeid heeft. Dompel de stekken in wat stekpoeder en zet ze onder plastic in wat vochtige grond. Zodra de plant nieuw blad gaat vormen kan het plastic worden verwijderd en de plant in een ruimere pot verder worden opgekweekt.

    

 • stekken

  • Van eind Oktober tot begin November    • eenmalig
   Stekken van Engelentrompet (Brugmansia) als alternatief voor overwinteren.

   Wegens ruimtegebrek laat ik mijn Brugmansia niet meer overwinteren de laatste jaren. Inplaats daarvan neem ik stekken zodra de eerste nachtvorst zich heeft aangediend. Die stekken overwinteren in een koele lichte ruimte (voor het zolderraam) in een bodempje water. In maart oppotten, vloeibare mest voor bloeiende planten aan het gietwater toevoegen,1 of 2 maal in een grotere pot overzetten en na half mei naar buiten in de definitieve kuip of in de volle grond.


   Het is zaak zeer hygiënisch te werk te gaan om te voorkomen dat de stekken verslijmen en rotten.
   De vaas eerst goed schoonmaken met chloor, goed naspoelen met kraanwater. In het water van de stekken 3-4 druppels chloor per liter water toevoegen. Zodra het water troebel wordt alles weer goed schoonmaken en nieuw water met een druppeltje chloor geven. Stekken die er toch slijmerig uitzien meteen verwijderen en alles weer opschonen.

   Zet de stekken niet te warm, anders wortelen ze snel en zit je de hele winter met planten die moeten worden opgepot en ruimte vragen.

   Op deze manier hebben we in het voorjaar weer veel weggevertjes en minder ruimtebeslag in de winter.

   Periode: eind oktober tot begin maart

 • zaaien

  • Van begin Maart tot begin Mei    • eenmalig

   Zaaihandleiding:

   week de zaden 1-2 dagen in lauw water: in een thermosfles, in een pot boven een verwarming of op een andere vrij warme plaats in een verwarmde mini-kas of bak van het aquarium type
   zaai in lichte compost: de algemene regel is het zaad bedekken met een laagje compost dat even dik is als het zaad
   zaai de zaden in één enkele pot die je in een aquarium, mini-kas of sluit de pot in een zip-lock plastic zakje of bedek met plastic dat je met een elastiek bandje sluit. Zo blijft de pot goed vochtig en hoef je niet telkens te controleren of je moet bevochtigen
   hou bij een temperatuur van 20-36 °C

   Kiemduur:

   2-3 weken tot enkele maanden