MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Snijbiet 'Rhubarb Chard' +

Groeit in 277 tuinen

Latijnse naam
Beta vulgaris 'Rhubarb Chard'
Hoogte
0 - 80 cm

Algemene omschrijving

Zaaien
Zaaiperiode: vanaf midden maart t.e.m. midden augustus kan men zaaien. Week de zaadjes vooraf enkele uren in lauw water (dit versnelt het kiemproces). Plant ofwel dicht bijeen of juist met een grotere tussenafstand, naar gelang je snel groen blad wil snijden of eerder grotere bladribben wil telen.

Maak de grond enkele dagen vooraf goed vochtig en zaai de vooraf geweekte zaden een tweetal centimeter diep in de grond. Na enkele weken (2) zie je de plantjes al verschijnen. Bij langer uitblijven van regenval, wordt de zaaiplek al eens afgedekt met jute zakken. Deze worden dan overgoten met water om te voorkomen dat de bodem door verdroging zou kunnen dichtslaan.

Standplaats: Snijbiet is over het algemeen een makkelijke plant, hij voelt zich bijna overal thuis. Vergeet niet dat hij onderdeel uitmaakt van de bladgewassen en dat de wisselbouw 1 op 4 is. Dit wil zeggen dat je pas om de vier jaar op dezelfde plaats je bladgewas kan telen.

Teeltzorgen:

Hij houdt over het algemeen van vochtige gronden. (Voorzie grasmaaisel tussen de planten tegen uitdroging).Hakken en schoffelen is hier ook altijd een aanrader.

Bemesten: verdeel een matige samengestelde organische meststof over de planten tijdens de groei, dit komt het bladgewas zeker ten goede. Giet de planten regelmatig tijdens droge, warme perioden.

Oogsten: vanaf midden mei t/m midden november. Dit gebeurt met een scherp mes, waarbij je enkele centimeters boven het hart de bladeren recht afsnijdt. Dit om verdere groei te stimuleren. Na enkele weken kan een tweede maal gesneden worden. Probeer steeds te snijden in drogere perioden, dan blijven de bladeren over het algemeen ook properder.

Winterperiode: de planten kunnen een lichtere vries aan, doch zullen ze er waarschijnlijk niet uitzien. Bedek ze met stro en je zult ze in het voorjaar weer mooi zien uitlopen. Tweedejaarstrek geeft misschien mooie grotere bladeren, maar ook iets meer bitterheid

Berichten over deze plant