MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Roze Vetkruid 'Deep Rose'

Sedum spurium 'Deep Rose'  • 

Foto: Roze Vetkruid 'Deep Rose'

Foto: Roze Vetkruid 'Deep Rose'

Het vetkruid Sedum spurium komt uit de Kaukasus. Het is een borderplant, rotsplant en randplant. Hij past dus mooi in een rotstuin. Het is een zodenvormende vaste plant, die veelal een hoogte bereikt van 10 à 15 cm. De stengels zijn kruipend-opstijgend. De overstaande bladeren zijn donkergroen van kleur. De bloemen bevinden zich in dichte eindstandige, tot 5 centimeter brede tuilen.

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam ‘vetkruid’.

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste soorten vetkruid prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kunnen in het voorjaar verwijdert worden. Hoewel de meeste soorten vetkruid Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden: in mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breekt je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

  • Snoeien : Knip in het voorjaar de oude stengels af.
  • Bemesting : Geef de plant een basisbemesting in het voorjaar.
  • Winterhard : goed
  • Bodem : zand- of lichte zavelgrond
  • Vochtigheid : normaal

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen