MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank 'Maidwell Hall'

Foto: Bosrank 'Maidwell Hall'
Foto: Bosrank 'Maidwell Hall'

Clematis macropetala is afkomstig uit Noord-China, Mantsjoerije en Siberië waar hij voorkomt op stenige hellingen in de bergen. De gevulde, alleenstaande blauwachtige bloemen zijn tot 5 cm groot met 4 grote bloemdekbladen en tal van die zogenaamde honinghapjes, hangend. Draagt ook vruchten met zijdeachtige stijlen. De kleine bladeren zijn 15 cm lang en dubbel ingesneden 3-delig en enigszins lichtgroen tot bronskleurig. Verhout makkelijk.

Heel goed te gebruiken tegen muren maar ook in de border. Woekert niet. Ook mooi te combineren tussen bladverliezende heesters waar ze graag overheen gaan groeien. De heesters verstikken er trouwens niet van. Clematis macropetala wordt beschouwd als een van de mooiste soorten voor de rotstuin.

Doet het op ongeveer elke grondsoort. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Deze varieteiten bloeien op takken die gevormd werden tijdens de zomer van het vorige jaar, m.a.w. op overwinterd, meerjarig hout. Indien u deze groep snoeit in de herfst, winter of in het vroege voorjaar zal u de meeste bloemen letterlijk wegsnoeien. Als algemene regel kan men stellen dat clematissen die tot deze groep behoren niet teruggesnoeid moeten worden. Nochtans kan u een lichte snoei toepassen direct na de bloeiperiode (Bv tot max 1/3 wegsnoeien + alle dode takken). Dit is vooral aanbevolen gedurende de eerste jaren om een goede vertakkin van de clematis te bevorderen of jaarlijks om sterk groeiende soorten binnen de perken te houden. Drastisch terugsnoeien in dikke houterige takken is af te raden, de ontstane wonden vormen een broeihaard voor schimmelziekten en het gevaar bestaat dat uw plant deze eenmalige ingreep niet te boven zou komen.

Vermeerderen door zaaien of stekken.


 

Eigenschappen

Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
250 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend