MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kleinbladige sering

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Syringa microphylla
Andere benamingen
Syringa pubescens subsp. microphylla - Dwergsering, Lage sering
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Syringa microphylla wordt ook kleinbladige sering genoemd. De plant bereikt weliswaar slechts een hoogte van 1 a 2 m, maar groeit sterk in de breedte. De zuivere soort is in de tuin zelden aan te treffen . Wel veel voorkomend is het ras 'Superba' .
Deze dicht bebladerde plant bloeit met korte, rechtopstaande pluimen van licht- tot lilaroze bloemen. Na de eerste bloei in mei/ juni bloeit de struik minder uitbundig , maar onvermoeibaar door tot in het najaar.

Onderhoud : Deze sering hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden. Oud hout kan om de paar jaar na de bloei uit de struik worden verwijderd. Op arme gronden is een jaarlijkse bemesting aan te raden.

Over snoei bij seringen lopen de meningen uiteen. Sommigen beweren dat je ze niet moet snoeien omdat dat snel ten koste gaat van de vorm en de bloei van de plant. Anderen beweren dat regelmatige snoei de planten juist beter in vorm houdt en rijker laat bloeien. Ik raad u dan ook aan om goed te kijken naar uw sering, voordat u gaat snoeien. Is het echt nodig, dan kunt u de volgende richtlijnen volgen. Bij jonge seringen verwijderen we meestal de binnenste van de twee eindknoppen. Zo wordt de heester later breder en open van structuur. Bij oudere heesters verwijderen we in februari - maart maximaal een kwart van de oudste takken. Bij geënte exemplaren heeft de onderstam heeft vaak de neiging uit te lopen. Deze uitlopers snoeien we zo ver mogelijk weg tot het punt van oorsprong. Na de bloei knippen we de uitgebloeide bloemscheuten af tot het eerste bladpaar dat we tegenkomen. Niet verder, want dat kan ten koste gaan van de bloei in het volgende jaar.