Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klein hoefblad

Klein hoefblad
Klein hoefblad
Foto: Klein hoefblad

Gele paardebloemachtige bloempjes verschijnen van februari tot april voor de bladeren verschijnen.

De bladeren zijn rondachtig met een hartvormige voet.

Een lastig 'onkruid' dat zich snel voortplant met de wortelstokken.

 

Voor sommigen een 'on'kruid, voor anderen een weldaad !

Klein hoefblad is een van de eerste wilde planten die gaat bloeien wanneer er nog geen blad is gevormd. de gele bloemhoofdjes zitten aan een geschubde stengel, die spinnewebachtig behaard is. We zien het veel aan oevers van sloten en beken, maar ook op kalkrijke grond op ruige plekken. De hoefvormige bladeren geven de plant zijn naam, en het Latijnse tussilago verwijst naar zijn nut als antihoestmiddel.
Gebruik : Vooral de bloempjes zijn aromatisch en mals en kunnen rauw of even in boter gebakken gegeten worden. Van de bloemen kan ook gelei, siroop en wijn worden gemaakt.

Klein hoefbladgelei :

Doe 2 kopjes bloemen in een pan en zet ze net onder water. Snij 1 citroen, 1 sinaasappel en 1 limoen in dunne schijfjes en voeg ze toe aan de bloemen. Laat alles een half uur op een laag vuur pruttelen. Laat de bloemen met vruchten helemaal afkoelen en zeef ze dan door een vergiet met een stuk kaasdoek erin in een andere pan. Knoop de kaasdoek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Meng het sap en breng met eenzelfde hoeveelheid suiker aan de kook. Laat het mengsel al roerend indikken en doe het in schone jampotten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
  •