MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Pompoen 'Waltham Butternut'

Foto: Pompoen 'Waltham Butternut'
Foto: Pompoen 'Waltham Butternut'
Foto: Pompoen 'Waltham Butternut'

Deze verfijnde Butternutvariant met gelijkvormige vruchten is veruit de meest populaire en meest gezaaide pompoenen soort. De lichtgekleurde, flesvormige vruchten hebben een kleine zaadholte en zeer zoet, licht oranje vruchtvlees met een unieke smaak. Per plant groeien er 3-4 vruchten die zo'n 1-3 kg per stuk kunnen wegen. De smaak van deze pompoen wordt intenser als hij 2-3 maanden wordt bewaard.

  • Binnen zaaien: midden april - mei
  • Buiten zaaien:  juni – juli
  • Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
  • Kiemtijd: 6 - 8 dagen
  • Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
  • Plantafstand: 1½ - 2 meter
  • Standplaats: zonnig/beschut tegen wind
  • Oogstperiode: augustus - september

Binnen zaaien vanaf midden april binnen in een propagator of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst,  geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Pompoenen zijn rankende planten die veel ruimte nodig hebben, maar als er weinig ruimte beschikbaar is kunnen de ranken naar het midden van de plant worden geleid om te voorkomen dat zij andere planten overgroeien.

Buiten zaaien vanaf juni als het warmer wordt kan er direct in de volle grond worden gezaaid. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 1½ - 2 meter ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 per gat.  Om te kunnen groeien, hebben pompoenen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare tomatenmest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de 14 dagen. Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten.

De pompoenen zijn rijp voor de oogst als de stelen beginnen uit te drogen/te scheuren en de schil hard aanvoelt. Afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zon kan dit in augustus of september zijn. Pompoenen moeten in ieder geval worden geoogst voor de eerste vorst en voordat het veel gaat regenen. Om te oogsten: snij de steel af en laat 5 - 8 cm steel aan de pompoen zitten. Beschadig de vruchten niet. Bewaar ze op een droge, koele, vorstvrije plaats. D

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur