MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Koolrabi 'Delikatess Witte'

Foto: Koolrabi 'Delikatess Witte'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Brassica oleracea var. gongylodes 'Delikatess Witte'
Variëteit van
Koolrabi (Brassica oleracea var. gongylodes)
Hoogte
30 - 60 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

Zaaien
Koolrabi is matig gevoelig voor doorschieten, wat erg prettig is. Dit betekent onder andere dat je koolrabi al vroeg kunt zaaien. Bij een ras als de 'Delikatess Witte' doe je dat bijvoorbeeld binnen (onder glas) vanaf half februari, en buiten vanaf half maart - half juli. Zorg wel voor een stabiele opkweek (qua temperatuur, vocht en voeding), zodat het risico op doorschieten ook echt zo klein mogelijk is.

Planten
Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten. Als de zaailingen te groot zijn, zullen ze even stoppen met groeien bij het uitplanten. Hierdoor wordt het risico op doorschieten groter.

Standplaats
Een zonnige standplaats werkt voor de koolrabi het beste: ga ervan uit dat je plant ongeveer 30-60 centimeter hoog wordt, afhankelijk van het ras dat je kiest en de omstandigheden.

Voeding
Koolrabi groeit het beste in een luchtige maar waterdoorlatende bodem, die goed wordt bemest. Tijdens de groei zul je soms de knollen ook wat moeten bijvoeden met extra mest.

Verzorging
De wortels van koolrabi zijn niet erg lang. Dit houdt in dat je de planten regelmatig voldoende water moet geven. Als ze niet voldoende water krijgen, wordt de koolrabi taai en vezelig.

Ziektes en plagen
Koolrabi heeft last van ongeveer dezelfde ziektes en plagen als de witte kool. Denk aan de koolvlieg, koolwitjes, knolvoet of de koolgalmug. Als je merkt dat je last hebt van insecten kan je koolrabi goed afdekken met insectengaas.

Bron: De Bolster

Combinatieteelt
GOED:
aardappel, ajuin, erwt, prei, radijs, selderij, sla, spinazie, veldsla
SLECHT:
komkommer

Bron: Tuinadvies

Berichten over deze plant