Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Winterkers

Winterkers

Winterkers of barbarakruid is een meerjarig kruid dat, net als waterkers, behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Wanneer er geen stromend water aanwezig is kan winterkers overigens een goed alternatief zijn voor waterkers. Het kruid is bovendien zeer winterhard en dat maakt het dus tot een echt 'winterkruid'. In het eerste jaar wordt het bladrozet gevormd, pas in het tweede jaar worden de planten zo'n 30 tot 60 centimeter hoog. De gele bloemen komen al vroeg in het voorjaar tevoorschijn en tegen het einde van het voorjaar zal de winterkers al gaan schieten, op tijd oogsten dus!

GEBRUIK
De smaak komt overeen met dat van waterkers of rucola, het blad is vrij sterk van smaak en rijk aan vitamine C. Het kan toegevoegd worden aan (winter-) salades en aan soepen.

TEELT
Zaaien in augustus en september op rijtjes, een onderlinge afstand van 25 centimeter aanhouden. Elke 3 tot 4 jaar de kluiten scheuren en verplanten.

STANDPLAATS
Bij voorkeur in de halfschaduw op een vochtige, wat kleiige en voedingsrijke grond.

OOGST
Het blad en de uitlopers kunnen geplukt worden vanaf het einde van het najaar tot aan het einde van het voorjaar. Pluk het blad liefst nog vóór de bloei omdat het dan de meeste vitaminen bevat. 

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend