MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wederik 'Persian Chocolate'

Foto: Wederik 'Persian Chocolate'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Lysimachia congestiflora 'Persian Chocolate'

Algemene omschrijving

Een spectaculaire bodembedekker, met diep kastanjebruin-paarse bladeren gedurende het hele seizoen en dichte groepjes geel-gouden bloemen gedurende de zomer; een kleurrijke bodembedekker die laag blijft en zeer bloemrijk is.

Wederik 'Persian Chocolate' is bedekt met prachtige licht geurende, gele komvormige bloemen met een gouden teint langs de stengels van de late lente tot midden zomer. De aantrekkelijke ovale bladeren zijn bordeauxrood in het voorjaar en worden dieppaars in kleur gedurende het seizoen.

Is een zich dicht verspreidende vaste plant met een over de grond kruipende groeiwijze. De relatief fijne textuur onderscheidt hem van andere tuinplanten met minder verfijnd blad.

Deze plant heeft af en toe onderhoud nodig en hoeft niet veel gesnoeid te worden, behalve wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld om dode stukken te verwijderen. Het is een goede keuze om bijen naar uw tuin te lokken. Tuinders moeten rekening houden een zekere vorm van woekeren.

De Persian Chocolate Loosestrife wordt slechts ca. 10 centimeter hoog als hij volwassen is, met een breedte ca. 1 meter. Wanneer de plant als perkplant wordt gebruikt, moeten de afzonderlijke planten op een afstand van ongeveer 60 centimeter van elkaar worden geplaatst. Het gebladerte blijft laag en dicht tot bij de grond. Hij groeit snel en onder ideale omstandigheden kan hij ongeveer 10 jaar oud worden. Als kruidachtige vaste plant zal deze plant gewoonlijk elke winter tot aan de kroon afsterven, en elk voorjaar vanaf de basis weer uitgroeien.

Deze plant gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw.
Hij past zich goed aan, groeit het liefst in gemiddelde tot natte omstandigheden en verdraagt zelfs wat stilstaand water.
Hij is niet kieskeurig wat bodemtype of pH betreft.
Hij verdraagt zeer goed stedelijke vervuiling en gedijt zelfs in de binnenstad.
Hij kan worden vermeerderd door deling.

Een goede keuze voor in de tuin, maar het is ook een goede keuze voor het planten in potten en containers buitenshuis. Plant hem dicht bij de randen waar hij sierlijk over de pot kan uitlopen. Wanneer planten in bakken en manden voor buiten worden gekweekt, kan het zijn dat ze vaker water moeten krijgen dan in de tuin.

 • Groeihoogte :  max.    20 - 30 cm
 • Zonlicht :  volle zon / halfschaduw
 • Bloeikleur :     Geel
 • Bloeimaand    Juni, Juli, Augustus
 • Bladkleur :     Paars
 • Wintergroen :     Half wintergroen
 • Winterhardheid : Goed winterhard
 • Standplaats :     Zon, Halfschaduw
 • Habitat :     Vochtige bodem
 • PH bodem :     Zuurminnend, Neutraal
 • Speciale kenmerken :     Bodembedekkers, Kuipplanten