MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aubergine 'Violetta lunga'

Groeit in 99 tuinen

Latijnse naam
Solanum melongena 'Violetta lunga'
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Een productieve, vroegbloeiende en mooie Italiaanse soort.

Ze produceert lange, cylindrische en romige donkerpaarse vruchten.

Bodem en bemesting

Elke grond is geschikt voor aubergines, het liefst niet te zuur. De planten kunnen nogal verschillen;k heb soorten gehad die slechts 60 cm hoog werden (Thai Green) maar ook soorten die ruinm 160 cm hoog werden (Striped Toga). De bemesting hangt een beetje af van de groote van de plant, maar compost en oude stalmest is altijd goed, aangevuld met wat koemestkorrels en bij grote planten wat bloed- en beendermeel.

Opkweek

Zaai vroeg: in februari (voor glasteelt) of begin tot half maart (voor de vollegrondsteelt). Zaai in potjes of trays voor bij minimaal 22–25°C (in een warm raamkozijn op het Zuiden in een kamer die ook nog verwarmd wordt (huiskamer). Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij pepers: hoe warmer je zaait, des te sneller de kieming. Ik zaai aubergines zelf in een elektrische propagator bij 28 graden, dan kiemt ze vaak al binnen een week. Bij 22 graden duurt de kieming zo'n 2 tot 3 weken. Houd de zaailingen vochtiig maar niet te nat, de grond mag echter ook niet uitdrogen, de plantjes gaan al snel slap hangen en herstellen lastig van zo'n droogteperiode. Als de temperatuur onder 18°C komt staat de plant stil; alles wat je haar boven die temperatuur kunt bieden helpt de plant te groeien.

Vanaf de derde week van mei kun je de planten buiten uitplanten. Help haar een beetje door een week of 4 eerder al wat (zwart) plastic over de grond te spannen zodat de grond extra kan opwarmen en de planten dus in een warmer bed geplant worden. Plant aubergines zowiezo zo warm, zonnig en beschut mogelijk. Aubergines kunnen trouwens ook goed in een pot op een zonnig en beschut terras worden gekweekt. Voor kasteelt kunnen de planten rond 12 mei worden uitgeplant.

Teeltzorgen

In principe hoef je niet veel aan snoeien te doen. Zelf vind ik het echter wel pretig om de onderste 30 centimeter van de hoofdstam kaal te houden, en van de vertakkingen die de plant dan vormt 3 of 4 aan te houden (in buitenteelt 2 vertakkingen). Scheuten, te groot blad dat voor vruchten hangt kun je verwijderen. Soms zie je dat na de bloei de bloem half blijft hangen in het vruchtbeginsel; trek dat er dan voorzichtig uit zodat er geen smet of rotting kan ontstaan en de vruchten zich kunnen gaan ontwikkelen.

Zet ook wat stokken bij de planten om ze te steunen (ook een beetje afhankelijk van de grootte van het ras).

Op de foto links zie je aubergine Early Black Egg, een zeer vroeg ras dat ook buiten een leuke opbrengst moet geven. Je ziet de vrij kaal gehouden onderkant, de paarse bloem en al kleine, zich ontwikkelende donkerpaarse aubergientjes.

De aubergine is een zelfbestuiver, onder glas kun je regelmatig met een stok tegen de hoofdstam van de plant aan tikken om de vruchtzetting te bevorderen (zie hierover ook bij het hoofdstuk “Tomaten”). Geef water wanneer nodig maar aubergines hebben niet heel veel water nodig.

Oogst en bewaren

Je eet een aubergine onrijp (rijpe aubergines oogst je voor zaden maar zijn dan rimpelig, sponzig, veranderd van kleur en niet smakelijk meer. Je oogst aubergines onrijp maar dan wel op de juiste grootte, soms is dat wel lastig te bepalen want er zijn dus vele vormen en formaten. Ze moet groot genoeg zijn maar nog haar eigen kleur hebben, zacht in te drukken zijn (heel harde vruchten zijn aan het rijpen).

Snijd de aubergine met een scherp mes (de steel is erg taai) van de plant. Zelfgeoogste aubergines zijn niet zo lang houdbaar als supermarktaubergines; eet ze het liefst dezelfde dag, en anders de dag erop, de vruchten zijn maximaal een dag of 3 te bewaren, koel en donker. Regelmatig aubergines zorgt voor herbloei en dus weer nieuwe vruchten.

(Bron: Diana's Mooie Moestuin http://www.freewebs.com/ruudendiana/aubergines.htm)

Berichten over deze plant